Pentru a limita impactul devastator al drogurilor in randul tinerilor, Politia Suceava lanseaza programul „Vara antidrog”


Intră acum și în grupul de

 

Curiozitate,  teribilism   sau   modă, gestul de a încerca o substanţă de care ai auzit că te face  să te simţi „altfel” poate avea consecinţe  grave, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.

Sursa citată arată că exstă  numeroase  astfel  de   substanţe   care apar    peste  noapte  şi  care  nu  sunt  testate, astfel că efectul  lor  asupra  organismului  rămâne  un  mare  semn  de  întrebare.  În plus,  multe  dintre aceste substanţe reprezintă, la rândul lor, un amestec de alte droguri, în diferite concentraţii.

Previzionând evoluţia fenomenului şi impactul devastator în rândul tinerilor, Inspectoratul  de Poliţie Judeţean Suceava a fost printre primele instituţii publice  ce  a  tras  un  semnal de alarmă cu  privire  la pericolul  reprezentat de plantele şi substanţele cu efect halucinogen respectiv etnobotanice.

Statistic, 48% dintre elevii suceveni au apreciat că au fumat cel puţin o data, 70% dintre aceştia au apreciat că au consumat alcool cel puţin o data, 8,4% apreciază că au consumat etnobotanice, iar 6,4% au consumat droguri cel puţin o data.

Alarmantă este scăderea vârstei la care tinerii încep să consume droguri. Grupa de vârstă vulnerabilă debutului consumului de etnobotanice este 14 -17 ani, în timp ce grupa de vârstă vulnerabilă debutului consumului de tutun şi alcool este 11 – 14 ani.

Consumul substanţe interzise – in rândul tinerilor – se corelează cu gradul diferit de toleranţă socială faţă de acestea, existând două idei sociale central referitoare la acest aspect: în timp ce consumul de ţigări se asociază cu un grad de dependenţă mai mare, consumul de alcool, tinde să capete un caracter ocazional, o frecvenţă redusă a acestuia fiind acceptată chiar în familia tânărului.

Pe de altă paMars antidrogrte, există un mit al controlului propriei persoane – fumez dacă vreau, beau dacă vreau şi oricum nu mă îmbăt uşor, încerc un drog uşor dar pot să ţin sub control consumul.

 

Centrarea elevilor pe ideea de voinţă – dacă ai voinţă nu te apuci de fumat sau, după ce pasul a fost făcut, dacă ai voinţă nu iei etnobotanice sau droguri de risc, te laşi de fumat oricând, etc. – vine şi din necesitatea de a proteja ideea de grup, de a nu vedea grupurile din care fac parte ca generatoare de comportamente deviante, periculoase. Grupul de prieteni este un mediu foarte important pentru socializarea tânărului. capabil să influenţeze comportamentul adolescentului prin mecanisme de imitaţie.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a iniţiat în cursul acestei săptămâni un amplu proiect de prevenire şi combaterea consumului de droguri şi a consecinţelor comportamentale derivate din acestea intitulat  „VARA ANTIDROG”  ce se va desfăşura pe perioada vacanţei de vară a elevilor,  în parteneriat cu Asociaţia Judeţeană “Sportul pentru Toţi” Suceava.

Proiectul îşi propune să atragă şi să implice deopotrivă toţi factorii responsabili –  în mod particular asociaţiile de părinţi, într-un parteneriat solid menit să conducă spre diminuarea consumului de droguri în rândul tinerilor.


Intră acum și în grupul de