LIVE: Dezbaterea proiectului pentru Regiunea Bucovina (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

dezbatere proiect regiunea Bucovinei

La dezbaterea proiectului pentru Regiunea Bucovina au sosit deja senatorii Ovidiu Dontu, Neculai Bereanu si Gheorghe Flutur si deputatii Ioan Balan si Sanda-Maria Ardeleanu.

Din partea PNL participa Ilie Nita, Ovidiu Doroftei, Brandusel Nichitean. Niciun parlamentar PNL sau PC nu sunt in sala, desi sedinta era programata pentru ora 16.00.

Presedintele CJ Suceava, Catalin Nechifor,  a sosit in sala cu o intarziere de 16 minute si a salutat prima data delegatia PDL.

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava:

„Doamnelor si domnilor, dati-mi voie sa va numesc azi colegi la discutiile de aici. As vrea ca din prezidiu sa faca parte cea mai tanara si cea mai in varsta persoana de aici. E vorba de Diana Bucatar si Zaharie Cojocar, nascut in 1933. Merg pe ideea de a avea un consens in decizia asta majora care sa fie sustinuta mai departe. Sunt 55 de persoane prezente aici din 70 de persoane convocate. Salut faptul ca in 2013 avem un consens pe acest proiect. E pentru prima data in Romania cand se intampla acest lucru si  e laudabil.”

Gheorghe Flutur, senator PDL de Suceava:

„Invitatia de azi a fost cam in scurt, eram in concediu, dar merita sa imi scurtez concediu pentru o regiune la Suceava. Pentru subiectul asta trebuie sa ne dzbracam de patimi, haina politica si dispute. Ma gandeam pe drum ca nu e o problema pe 4, sau 10 ani, poate fi pentru totdeauna.

Am citit apelul si amintesc ca a fost initiativa colegilor PDL si le multumesc. Tin sa va multumesc tuturor pentru ca l-ati luat in dezbatere. Nimic nu se poate face daca nu ne vom da mana sa rezolvam niste probleme. Noi avem doar 20 % in Parlament, dvs sunteti majoritatea, nici nu e nevoie de apel, ci de vointa politica.

Sa il chemam pe Dragnea aici la o discutie civilizata. Veniti la Suceava si stati de vorba si la Suceava ca sa venim si noi cu argumenetele noastre sa vorbeasca si ucrainenii si polonezii si germanii. Mi s-ar parea nedrept sa trecem sub tacere criteriul istoric al Bucovinei. Cred ca noi trebuie sa discutam civilizat si fara politicianism despre criteriile de care trebuie sa se tina seama. De ce facem reorganizarea? Ca serviciile catre populatie sa fie mai bune si mai ieftine si ca sa iti pui in valoare identitatea. Va trebui sa discutam si cu cei din Botosani aceste argumente. Ce facem, punem 6 saracii la un loc? Nu suntem adversarii Iasiului. Ei merita sa fie capitala de regiune, dar si Bucovina are un cuvant de spus. Noi nu concuram cu Iasiil. Il respectam. Noi am dat capitala la Iasi, iar ei ce au facut? Au dat-o la Bucuresti.

Oare vrem sa vorbim de Suceava si de Radauti si de Botosani la timpul trecut? Vrem chiar modelul Iasi la nivel de regiune? Cel mai putin credibil demers este al politicienilor. Am reusit in 23 de ani sa nu fim cei mai credibili. Sa lasam elitele sa vina cu argumente. Haideti, domnule Nechifor, sa chemam Biserica si etniile.

Cumva, cum se discuta azi, lucrurile sunt deja transate, dar nu sunt in regula. De ce sa nu se ia in seama Bucovina si particularitatile de aici? Vreau sa cred ca pana in toamna isi vor da seama ca Bucovina trebuie sa devina o regiune.”

Valentin Popa, rectorul Universitatii „Stefan cel Mare” Suceava:

„Am avut pana acum 3 dezbateri ample cu academicieni si cu oameni politici. Am discutat si analizat avantajele si dezavantajele. Sunt de acord cu apelul pentru Bucovina. Avem exact datele statistice si suntem deja ca populatie peste media de locuitori stabilita de UE. O regiune saraca si mare e grea. Punem prea multa patima pe Bucovina si pe capitala la Suceava. Sunt convins ca peste 90 % ar opta pentru o regiune la Suceava. Problema e sa vedem daca Botosani sau Neamt sunt de aceeasi parere cu noi. Reprezentantii nostri in Parlament trebuie sa negocieze cu omologii din judetele vecine. Singuri nu vom reusi.

Poate ca nu e bine sa ne concentram pe Suceava-capitala. De ce nu ar fi Neamt o capitala pentru fonduri europene, Botosani pentru o capitala culturala si Suceava, una universitara sau prin rotatie sa fie cea administrativa in toate 3?”

Clara Hapenciuc, UDMR Suceava-Botosani:

„Noi militam pentru identitati cultural etnice zonale. Bucovina e o identitate care  trebuie pastrata. Exista argumente pentru fratii nostri din Botosani ca aceasta identitate sa se poata constitui. Politicienii vor avea insa un rol hotarator. Putem face apel la modelele istorice mai vechi. Presedintele CJ si politicienii din judet vor avea un mare rol. Politicienii UDMR incearca toate formele de argumentare. Dupa ce hotaram argumente logice, istorice, economice, traditionale sau moderne, putem hotari un numar optim de regiuni si sa nu spolieze judetele de putere.”

Ovidiu Doroftei, viceprimar PNL al municipiului Suceava:

„Multumesc presei pentru ca asa am aflat de dezbatere. E bine ca se intampla in cele din urma. E bine ca dintr-o disputa politicianista a inceput aceasta discutie. PNL Suceava, la initiativa presedintelui Baisanu, in Delegatia Permanenta am votat pentru o regiune administrativa in care Suceava sa aiba rol decisiv.

Cred ca e foarte important sa vedem exemplele altor tari. Poate ca intalnirea e un pic tardiva, dar sa nu ne pierdem sparanta. Sa discutam si cu populatia judetului cat se poate de direct. Sa avem discutii la nivel de reprezentare cu judetele spre care ne indreptam privirea. Sa nu depasim un moment care poate deveni istoric fara a incerca sa ne punem amprenta si umarul. Am 36 de ani si numeroase experiente publice si private, dar ma gandesc foarte mult la copii mei si la ce le las lor mostenire. Asa gandesc toti colegii mei de partid.”

Ovidiu Dontu, senator PSD de Suceava:

„Am venit cu mare bucurie la intalnire. Primul gand a fost sa reactionez cand s-ar face foate multa politica aici. Trebuie sa punem haina politica in cui si sa fim intelepti. Apelul se vede ca e altceva. Nici un parlamentar din Botosani insa nu vrea sa faca parte dintr-o regiune Bucovina cu capitala la Suceava.

Haideti sa vedem cum ar fi intelept sa avem din punct de vedere al absorbtiei fondurilor europene sa fie regiunea si Suceava. Pe mine ma intereseaza ca drumul Suceava-Roman sa fie facut cu fonduri europene. Consider ca apelul de azi e primul lucru serios. Personal, consider ca rectorul a facut o expunere echilibrata. Va marturisesc ca, ca parlamentar nu am luat o decizie cum imi voi exprima votul atunci cand se va pune problema in Parlament privind regionalizarea.”

Ioan Balan, deputat PDL de Suceava:

„Constat ca dezbaterea incepuse bine, dar pe parcurs tot facem apel la depolitizare. Dar ce ar trebui sa faca un politician? Cred ca mesajul ar trebui sa fie clar. Eu ca politician de Suceava care am fost in campanie va spun ca oamenii stiu ce vor. Cei de aici isi doresc Bucovina. De ce ar fi nevoie de un apel? Cui adresam apelul? Puterii? Mai degraba aici e vorba de vointa ca putere exista. Nu poti spune cu 70 % din Parlament ca noi facem dezbatere, sprijinim ideea, dam decizii in Birouri politice, dar cand vine vorba de decizie o cotcaim. Il inteleg pe domnul nechifor ca are o situatie ingrata acum aici si ce presiune are. Sunt vicepresedinte regional al PDL si oare cei de la Botosani nu ar vrea sa fie lipiti de Suceava?

Daca noi venim aici si spunem, ca politician al puterii, ca inca nu sunt hotarat cum votez. Am ramas siderat. Cum sa merg pe strada cu asa ceva? In campania electorala am fost admonestat ca nu sustineam regiunea. Si noi, PDL, am vrut sa o facem, dar nu am putut. Recunosc asta. Multi stiu de ce nu s-a putut. Domnule Nechifor, sunteti un presedinte pe umerii caruia apasa o mare responsabilitate. Puterea mi-a demonstrat azi ca nu stie cum sa voteze si nu stie cum sa o faca. Credeti ca regionalizarea se va face ca emanatie a ONG sau a societatii civile?

Vreti sa ramaneti cu o relatie buna cu Bucurestiul sau la Suceava cu o imagine buna? Nu cred ca vreti sa o scaldati. Argumente putem aduce o gramada. E nevoie de decizie politica. E nevoie ca tanarul barbat Nechifor sa iasa sa spuna ca da, eu vreau Suceava – capitala de regiune. Ca o fi cu Neamt si Botosani, mai vedem.  Din discutiile cu vecinii, sunt mai apropiati de Suceava decat de Iasi. Cu zona mertopolitana Suceava Botosani suntem gard in gard. Am sa il rog si pe colegul Dontu sa se hotarasca si pentru Suceava- capitala de regiune, oricum se va numi ea.”

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava:

„Cred ca suntem obligati cu totii si trebuie sa fim preocupati, iar o decizie poate fi definitiva. Criteriul istoric nu cred ca e primordial. As merge pe criterii de dezvoltare economica si sociala. Oricat de mult am vrea sa fim regiune, nu putem fi singuri. Daca ceilalti nu vor vrea, va fi imposibil.

Cred ca trebuie sa ne asumam apelul de azi prin vot consultativ. Propun ca domnul Flutur sa preia comunicarea pe parte parlamentara , alaturi de domnii Dontu si Baisanu. Ne va trebui o discutie cu cei de dincolo de gardul judetului. Noi vom prelua la CJ o parte de secretariat.”

Gheorghe Flutur:

„Sustin si eu si colegii mei apelul. As mai propune ca la nivel parlamentar sa incepem discutiile cu Botosaniul. Ce a inceput Lungu cu Portariuc trebuie sa fie miezul problemei pe partea de fonduri si dezvoltare economica. Botosaniule, vino cu mine ca iti va fi mai bine. Inteleg ca incheiem si un acord politic. Cred ca trebuie sa facem demersuri si pentru un acord politic ca sa nu decredibilizam actul politic mai departe. Ar trebui invitat si Dragnea aici. Daca vreti, noi tacem, daca trebuie. sa vorbeasca altii daca e mai bine pentru Suceava.”


Intră acum și în grupul de