Mai multe proiecte adoptate de Grupul pentru Promovarea Tehnologiei Informatiei


Intră acum și în grupul de

„Majoritatea proiectelor au fost aprobate, altele au necesitat completari si au fost retransmise autoritatilor care le-au elaborat. Ceea ce tin sa subliniez este ca aceste proiecte vin sa imbunatateasca activitatea administratiei, fie ca vorbim, spre exemplu, de Ministerul Finantelor Publice sau de cel al Justitiei, si dovedesc ca Romania anului 2004 nu mai este cea din trecut. Transformarile pe care le aduce tehnologia sunt optiunea a 22 de milioane de romani si nu putem permite nimanui sa intarzie acest proces de modernizare a Romaniei. In ceea ce priveste Sistemul Electronic National si formularele on line puse la dispozitia cetatenilor si care, prin lege, trebuie acceptate de institutiile publice, mai exista situatii in care prevederile legale nu sunt respectate. Functionarii de la orice nivel, de la cel de la ghiseu pana la conducere, trebuie sa inteleaga ca vor fi sanctionati si ca incalcarea legii nu poate fi tolerata, luandu-se azi decizia de a se promova un proiect de act normativ in acest sens.” a declarat Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica, in conferinta de presa ce a urmat sedintei GPTI.

In sedinta GPTI au fost aprobate proiectele de extindere a Sistemului Electronic National, respectiv asigurarea elementelor de inalta disponibilitate, precum si a sistemului informatic de atribuire electronica a autorizatiilor de transport international de marfa. O premiera in administratia publica o constituie infiintarea Centrului de Testare si Suport pentru Alicatii Web, care urmeaza sa fie creat de IGCTI, cu obiectivul de a verifica si certifica respectarea performantelor tehnice specifice pentru aplicatii web.

Un alt proiect aprobat este cel al dezvoltarii Sistemului informatic pentru imbunatatirea sistemului fiscal romanesc – Ministerul Finantelor Publice, care va permite conversia totala a dosarului fiscal in format electronic. De asemenea, in cadrul arhitecturii centralizate, vor fi asigurate toate facilitatile necesare pentru interconectarea la Sistemul Electronic National, precum si stocarea si prelucrarea documentelor electronice provenind de la acesta.
De asemenea, au mai fost analizate si aprobate de GPTI proiectele privind achizitia de echipamente informatice pentru sistemul informatic judiciar – Ministerul Justitiei. Sistemul informatic judiciar a fost dezvoltat in baza programului Phare RO 9705-02 si cuprinde doua componente – un sistem de gestiune a dosarelor si o baza de date legislative. Acesta a fost implementat in faza initiala in 120 de locatii, iar prin actualul proiect se doreste continuarea implementarii in alte 5 locatii si proiectul in domeniul Economiei bazate pe Cunoastere, estimat la 50-60 milioane Euro, va fi primul din lume pe care Banca Mondiala il finanteaza in domeniul Knowledge Economy. Extinderea accesului la comunicatii si tehnologia informatiei pentru zonele defavorizate prin intermediul telecentrelor si pentru elevii din invatamantul primar si secundar, dezvoltarea si promovarea de servicii electronice, precum si promovarea comertului electronic si a inovarii pentru IMM-uri sunt principalele linii de actiune.

Grupul pentru Promovarea Tehnologiei Informatiei in Romania are ca atributii principale stabilirea directiilor strategice pentru trecerea la societatea informationala in Romania; aprobarea proiectelor directoare si a bugetelor anuale aferente acestora, din domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, ale institutiilor publice si ale companiilor/societatilor nationale sau ale societatilor comerciale la care statul este actionar majoritar; aprobarea si coordonarea proiectelor mai mari de 100.000 euro, din domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, ale institutiilor publice sau de care beneficiaza companiile/societatile nationale sau societatile comerciale la care statul este actionar majoritar; aprobarea proiectelor din domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei care necesita garantii guvernamentale.


Intră acum și în grupul de