Romanii nu s-au saturat de jocuri de tip Caritas


Intră acum și în grupul de

„Naivitatea, impreuna cu dorinta de a dispune de sume considerabile de bani in timp foarte scurt ii caracterizeaza si astazi pe multi dintre romani”, a spus Plaiasu.

El a aratat ca mergand pe aceeasi linie ca si jocul Caritas demarat in Ardeal, atat de mediatizat si cu consecinte extrem de pagubitoare asupra populatiei, s-a constituit si ideea a doua societati depistate in aceeasi zona, mai precis in judetul Satu Mare.

„Activitatea de baza a acestora era atragerea de fonduri in special de la persoane fizice, urmata de formarea de grupuri, prin tragere la sorti, in cadrul carora sumele erau redistribuite, sub forma unor credite, acordate in conditii foarte avantajoase. Astfel, cu o reclama atragatoare, o tinuta sobra si cu denumiri inspirand multa seriozitate si corectitudine (SC EURO CREDIT SRL si SC EURO CASSA SRL – parca inducand ideea unor societati de creditare europene), aceasta activitate a starnit din nou interesul romanilor.

Ideea acestei activitati s-a bazat pe faptul ca exista romani care nu pot beneficia de creditele bancare sau care nu obtin de la banci banii suficienti pentru satisfacerea integrala a nevoilor. Mai simplu spus, exista persoane care ar plati in avans anumite sume de bani in speranta obtinerii unui imprumut, in conditii cat mai avantajoase si intr-o perioada cat mai scurta. Rapiditatea obtinerii creditului acordat din fondurile constituite, consta in norocul fiecaruia de a fi extras aleator din lista.”, a mai spus secretarul de stat.

„Jocul Caritas” a mers pe acelasi principiu din punct de vedere al acumularii de bani, cu diferenta ca in acest caz, depunatorul nu mai obtinea sume de 7-8 ori mai mari, ci primea un credit acordat pe o perioada de 8 ani.

Insa, istoria acestor jocuri s-a repetat si acum, banii agonisiti poate cu greu de multi dintre deponenti avand o unica destinatie – buzunarul organizatorilor, respectiv ai patronilor celor doua societati.

Asociatii SC EURO CREDIT SRL sunt Merk Johann Stefan, cetatean german si Zsomborgi Laszlo cetatean ungur, care detin si calitatea de administratori. La cea de-a doua societate, SC EURO CASSA SRL, asociat unic este SC EURO CREDIT SRL, iar administratori sunt aceeiasi doi cetateni straini. Sediul ambelor societati se afla la aceeasi adresa, dar ei mai detin 8 puncte de lucru in judete diferite.

Incepand inca din anul 2000 pana la sfarsitul anului 2003, cele doua firme au reusit impreuna sa colecteze ca fonduri provenite de la peste 2300 de deponenti, din care o parte sunt clienti activi (care isi platesc ratele), clienti pasivi (care nu platesc cu regularitate) si clienti retrasi care nu mai platesc deloc si au facut cerere de retragere, sume in valoare totala de 13,2 miliarde lei, respectiv SC EURO CASSA SRL – 11,7 miliarde lei si SC EURO CREDIT SRL – 1,5 miliarde lei.

Pentru administrarea fondurilor de la deponenti, societatile au perceput o taxa de inscriere plus TVA , care reprezinta aprox. 3% din valoarea imprumutului si un comision de 0,5% plus TVA, aplicata la ratele lunare pe toata perioada rambursarii de 8 ani. Aceste sume reprezentau de fapt veniturile societatiilor si trebuiau sa fie singura sursa din care sa se gospodareasca, acoperind toate cheltuieli de administratie (intretinere, chirii, dezvoltare etc.).

Cu toate ca beneficiau de aceste venituri, in suma 11,2 miliarde lei, administratorii SC EURO CREDIT SRL si SC EURO CASSA SRL nu s-au multumit cu atat. Din fondurile colectate de la deponenti in suma de 13,2 miliarde lei, pana la sfarsitul lunii decembrie 2003, acestia nu au redistribuit decat suma de 6,3 miliarde lei, reprezentand imprumuturi acordate doar la 180 de persoane. Detaliat, SC EURO CREDIT SRL a redistribuit suma de 0,2 miliarde lei, iar SC EURO CASSA SRL suma de 6,1 miliarde lei. Legal, intreaga suma de 13,2 miliarde lei ar fi trebuit sa reintre in posesia persoanelor fizice deponente.

Diferenta de 6,9 miliarde lei nu a putut fi justificata legal de nici una dintre cele doua societati, intrucat sumele au fost ridicate in mod fraudulos sub forma de avansuri, de catre asociati si alte terte persoane, fiind utilizate in alte scopuri decat destinatia prevazuta in statut si in contractele incheiate .

Aceste fapte se incadreaza in prevederile art. 214 din Codul Penal, deoarece „pricinuirea de pagube unei persoane, cu rea credinta, cu ocazia administrarii sau conservarii bunurilor acesteia, de catre cel care are ori trebuie sa aiba grija administrarii sau conservarii acelor bunuri” constituie infractiune.

O parte din sumele ridicate cu titlu de avans au fost utilizate pentru achizitionarea in cursul anului 2003 a unui imobil reprezentand sediul social al societatiilor, in valoare de 32.000 Euro, respectiv 1,2 miliarde lei, suma ce a fost angajata de catre administratorul Merk Johann Stefan si s-a achitat in intregime.

S-a mai observat ca acelasi administrator, a ridicat de la SC EURO CASSA SRL suma 0,8 miliarde lei, pe care a achitat-o sub forma unui avans pentru un autoturism de lux, marca VW Phaeton achizitionat in leasing, in valoare de 98.062,55 euro plus TVA.

Pentru a sustrage in continuare bani din fondurile acumulate de SC EURO CASSA SRL, administratorii acesteia au inregistrat in luna octombrie 2003 drept cheltuieli ale societatii doua facturi fiscale emise de SC „Kvarc Mineral” SRL, Halmeu si SC „Merk Clubs” SRL, Halmeu in valoare de 1,62 miliarde lei, reprezentand contravaloarea unor ipotetice servicii de consultanta manageriala.

Facturile nu au avut la baza nici un contract economic sau comercial scris, fiind emise in mod nelegal de catre o alta societate a asociatului Merk Johann, SC „Kvarc Mineral”SRL. Mai mult, aceasta societate nu a avut activitate in acea perioada, iar facturile emise nu au fost reflectate in evidentele contabile.

Suma de 1,5 miliarde lei a fost ridicata in cash din casieria societatii de administratorii SC EURO CASSA SRL, fiind evidentiata in contabilitate ca avansuri catre diverse persoane fizice fictive.

Consecintele pe linie fiscala s-au concretizat in prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 0,68 miliarde lei prin diminuarea TVA si impozitului pe profit datorate acestuia, la care s-au calculat dobanzi si penalizari de intarziere aferente.

In prezent, ambele societati se afla in incapacitatea de a mai putea returna sumele incasate nelegal.

Constatarile depistate au fost inaintate organelor de cercetare penala pentru continuarea cercetarilor si punerea sub acuzare a persoanelor responsabile, mai precis a administratorilor societatilor Merk Johann Stefan si Zsomborgi Laszlo.

„Acest caz constituie un exemplu negativ pentru acei ce spera ca pot beneficia de unele avantaje banesti din partea unor diverse societati de acest tip. Efectul final va fi mereu acelasi, pierderea economiilor banesti investite si o iluzie desarta intr-un castig viitor” – a concluzionat Neculae Plaiasu.


Intră acum și în grupul de