Intră acum și în grupul de
Presedintele Comisiei de buget-finante din cadrul Senatului, Viorel Stefan, a declarat ca aceasta prevedere, care va fi trecuta in noul Cod de procedura fiscala, a fost determinata de faptul ca mai bine de 50 la suta din firmele inregistrate in ultimii ani la Registrul Comertului nu au activitate.
Senatorul a precizat ca firmelor respective li se vor suspenda certificatele de inregistrare fiscala si vor fi trecute intr-o evidenta speciala pana cand fac dovada ca si-au reluat activitatea. Viorel Stefan a mai spus ca, prin aceasta modificare, se simplifica actul de gestiune al impozitelor si taxelor, iar administratorii firmelor respective „nu vor mai fi stresati ca le bate Fiscul la usa pentru nu stiu ce declaratie fiscala pentru o activitate pe care nu o mai fac de ani de zile”.
Multi dintre proprietarii societatilor fara activitate si-au infiintat firme pentru a beneficia de scutiri de TVA sau pentru a incasa remuneratii fara sa plateasca impozite si contributii sociale. Alte firme si-au incetat activitatea, dar patronii acestora nu le-au radiat.
Mai mult de 500 de mii de societati risca sa fie dizolvate in cazul in care nu se vor conforma regulilor impuse de Legea 161/2003. Vor fi dizolvate societatile care nu au administratori desemnati sau al caror mandat a expirat, societatile care nu mai au sediu social sau le-a expirat contractul de inchiriere si cele care nu au depus in termen legal, la oficiile registrului comertului de pe langa tribunale, situatiile financiare anuale. De asemenea, lichidate vor fi si cele care nu au avut activitate timp de trei ani, le-a expirat perioada de functionare sau au capitalul social subscris sub limita minima legala. Tribunalul va putea pronunta dizolvarea unei societati la cererea unei persoane interesate, precum si a ONRC.
Intră acum și în grupul de