Intră acum și în grupul de
In comunicat se arata ca Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman, pierde din vedere faptul ca Programul SAPARD a inceput efectiv sa se deruleze de 1 an. Acreditarea primelor Masuri au fost mult intarziate din cauza guvernarii anterioare si abia in august 2002 Comisia Europeana a aprobat acreditarea Masurii 1.1 „Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole”, 2.1 Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale” si 4.2. „Asistenta tehnica”. Astfel, primele contracte cu beneficiarii Programului SAPARD au fost incheiate in februarie 2003.
Din 2003 si pana la inceputul anului 2004 au fost incheiate 105 de contracte pentru Masura 1.1 si 542 de contracte pentru Masura 2.1. Toate cele 607 proiecte contractate insumeaza peste 490 milioane de euro, fiind deja efectuate plati in valoare totala de aproximativ 15 milioane de euro, ceea ce reprezinta un procent aproximativ 4% din totalul fondurilor contractate.
Cele 4 procente despre care vorbeste presedintele UNPR, se refera strict la ce a platit Agentia SAPARD in baza cererilor de plata inaintate de beneficiari si nicidecum la totalul fondurilor accesate.
Comisile de validare nu exista in structura Agentiei SAPARD, asa ca nici macar nu poate fi vorba de atribuire a proiectelor cunostintelor, rudelor sau celor care sunt membrii PSD, asa cum sustine domnul Adrian Stefan Iurascu, presedintele sindicatului Porpact.
Agentia SAPARD este institutia care are abilitatea de a hotari ce proiecte sunt conforme pentru a primi fonduri nerambursabile si pe care le poate respinge. Acceptarea sau respingerea unui proiect se face doar in baza indeplinirii conditiilor de finantare – foarte clar stabilite in Ghidul Solicitantului (care se distribuie oricarei persoane in mod gratuit).
Nu s-a facut inca un sondaj al opiniei publice in mediul rural pentru a afla in ce proportie este cunoscut Programul SAPARD, dar cu siguranta nici domnul Iurascu nu a realizat asa ceva. Astfel, orice afirmatie in acest sens este pur si simplu o speculatie.
„Beneficiarii sunt doar cei care fac parte din clientela politica a actualului partid de guvernamant”, sustine domnul Iurascu. Afirmatia, pe cat de nefondata, pe atat este de periculoasa, cu atat mai mult cu cat este facuta publica. Acuzatile domnului presedinte al sindicatului Propact sunt foarte serioase si nu pot fi dovedite pentru ca niciodata nu s-au aprobat proiecte in functie de aceste criterii.
Absolut oricine care indeplineste conditile de eligibilitate poate obtine fonduri nerambursabile SAPARD.
Prin aceste declaratii publice, care nu au la baza informatii corecte si verificate, opinia publica este indusa in eroare. Rezultatul ar pute fi unul foarte clar: romanii se vor feri de fondurile oferite prin Programul SAPARD, nu vor mai depune proiecte, banii nu vor fi angajate si ca atare se vor intoarce la Uniunea Europeana. Astfel, putem pierde fondurile deja alocate si vom pierde sansa unui impuls dat dezvoltarii mediului rural, se arata in finalul comunicatului.
Intră acum și în grupul de