Intră acum și în grupul de
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunţat miercuri că preţul gigacaloriei pentru apă caldă şi căldură livrate în sistem centralizat de Termica SA va creşte cu 35 la sută, la 250 de lei, iar diferenţa între preţul de livrare şi cel de producţie, de 445 de lei, va fi suportată de la bugetul local.
Edilul-şef a declarat, într-o conferinţă de presă, că Termica va livra agent termic până la punerea în funcţiune a noii centrale termice a municipiului Suceava, investiţie a Adrem Invest, care ar urma să devină funcţională în data de 9 noiembrie.
Primarul a spus că în prima decadă a lunii septembrie va avea o discuţie cu reprezentanţii firmei ce construiesc noua centrală termică care să-şi asume un grafic pentru punerea în funcţiune a centralei.
El a subliniat că, de luni, începe aprovizionarea cu biomasă a noii centrale, cu câte 50 de camioane pe zi, fiind amenajată o bază de depozitare de 6000 de mp.
Lungu a mai spus că preţul gigacaloriei de 250 de lei va rămâne acelaşi şi după punerea în funcţiune a noii centrale, arătând că acesta include preţul de producţie de 116 lei fără TVA şi costul distribuţiei, fără ca municipalitatea să mai suporte diferenţa de cost între producţie şi cel de livrare. „Astăzi, populaţia plăteşte de două ori, o dată direct şi o dată indirect, prin bugetul local”, a spus primarul.
Ion Lungu a mai declarat că disponibilizaţii de la Termica SA vor primi sumele de completare după ce a avut discuţii cu premierul Victor Ponta, urmând ca pentru acest an Guvernul să asigure o sumă de 1,7 milioane de lei pentru aceste plăţi.
Foştii salariaţi ai Termica SA Suceava au protestat în ultimele luni solicitând adoptarea unei hotărâri de Guvern, în baza legislaţiei privind concedierile colective, prin care să li se completeze veniturile ajutorului de şomaj până la suma de 1.539 de lei pe lună şi să li se achite salariile compensatorii conform contractului colectiv de muncă.
Consiliul Local Suceava a aprobat, în luna mai, planul de restructurare a societăţii, care prevede disponibilizarea a 295 din cei 569 de angajaţi, iar disponibilizaţii ar fi urmat să primească salarii compensatorii conform contractului colectiv de muncă. Salariaţii care au rămas în societate se vor ocupa de asigurarea serviciilor de furnizare a agentului termic până când va intra în funcţiune noua centrală termică a municipiului, care este construită de Adrem Invest.
Intră acum și în grupul de