Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant lanseaza o campanie


Intră acum și în grupul de

Presedintele FSLI, Aurel Cornea, semneaza un comunicat prin care face apel „la intreaga societate civila, la colegii din celelalte federatii, la parinti si studenti” pentru a-i sprijini in strangerea celor o suta de mii de semnaturi necesare pentru promovarea in Parlament a initiativei legislative.
Prin promovarea acestui proiect, FSLI „lanseaza o provocare intregii clase politice care, in mod demagogic, declara ca invatamantul romanesc este o prioritate nationala dar, in realitate, an de an, scoala romaneasca si salariatii sai s-au zbatut intr-o subfinantare cronica, fiind „Cenusareasa” sistemului bugetar” – se precizeaza in comunicatul FSLI.
FSLI reclama ca Legea invatamantului, din 1995, nu a fost respectata de nici o guvernare. Legea prevede ca finantarea invatamantului de stat trebuie sa se faca de la bugetul de stat, in limitele a cel putin 4% din PIB. Potrivit FSLI, pana acum s-a apelat la „inginerii financiare”, astfel ca „procentul alocat efectiv nu a depasit 3,67% din PIB”.
FSLI da ca exemplu anul 2002, cand invatamantului de stat i-a fost alocat 3,1% din PIB, „cel mai mic procent din Europa”. In acelasi an, Bulgaria a alocat 3,44% din PIB, iar Ungaria aproape 5% .
Initativa legislativa a FSLI a fost avizata favorabil de Consiliul legislativ al Senatului, cu unele observatii si propuneri si a fost publicata in Monitorul Oficial din 10 martie 2004.


Intră acum și în grupul de