Consultari cu presedintia irlandeza a Consiliului UE


Intră acum și în grupul de

Presedintia irlandeza a Consiliului UE va sprijini Romania sa avanseze din punct de vedere tehnic la capitolele de negociere, s-a aratat in cursul discutiilor dintre o delegatie a Romaniei, condusa de dl. Vasile Puscas, Ministru Delegat, Negociator Sef cu UE si reprezentatii presedintiei irlandeze.

„Dorim sa finalizam negocierile de aderare la UE in acest an si cred ca acest obiectiv este realizabil, cu multa munca interna. In urmatoarele zile vom transmite catre UE tabelul de monitorizare privind indeplinirea angajamentelor asumate in negocieri la capitolele inchise. Dorim ca in urmatoarele 2 luni sa transmitem toate documentele de pozitie din partea Romaniei, pentru ca Uniunea Europeana sa aiba timp pentru elaborarea documentelor de pozitie comune pentru cele 8 capitole ramase in negociere”, a aratat dl. Vasile Puscas in cursul discutiilor.

Reprezentantii presedintiei irlandeze au aratat ca vor face demersuri pentru ca directiile generale sa proceseze in perioada urmatoare documentele de negociere ale Romaniei, avand in vedere ca procesul de luare a deciziilor va deveni mult mai complex dupa aderarea celor 10 state candidate, la 1 mai 2004. Ei au subliniat ca sunt necesare eforturi ale Romaniei in plan intern pentru alinierea la acquis-ul comunitar.

„Este un an important pentru Uniunea Europeana, iar pentru Romania este si unul dificil, datorita contextului politic general. Romania continua sa se pregateasca pentru aderarea la UE in 2007. Numai realizarile in plan intern ofera cele mai bune argumente in negocieri”, a mai aratat dl. Puscas.

In ceea ce priveste pachetul financiar, dl. Puscas a precizat ca Romania saluta adoptarea de catre Consiliul UE a pachetului financiar, fapt care „ne face sa fim optimisti ca se va respecta calendarul de extindere stabilit la Consiliul European de la Bruxelles din decembrie 2003”.

In cadrul discutiilor, au fost prezentate masurile tehnice luate de Romania (legislative, de intarire a capacitatii administrative si de implementare) pentru cele 8 capitole aflate in negociere: Libera circulatie a serviciilor, Concurenta, Agricultura, Energia, Politica regionala si fondurile structurale, Mediul, Justitia si afacerile interne, Prevederi financiare si bugetare.


Intră acum și în grupul de