Stadiul privatizarii sectorului energetic


Intră acum și în grupul de

Actiunile vizand privatizarea societatilor comerciale din domeniul energetic s-au desfasurat atat in cadrul programului PSAL II, cat si in cadrul unor programe proprii, dupa cum urmeaza:

Privatizarea prin Programul PSAL II, se realizeaza conform acordului convenit cu Banca Mondiala, cu consultanti internationali:

Privatizarea distributiei de energie electrica

In cazul companiilor de interes public, asa cum este cazul societatilor de distributie a energiei electrice, o atentie deosebita este acordata intaririi companiilor prin procesul de privatizare.

Procesul de privatizare a filialelor de distributie a energiei electrice S.C. Electrica Banat S.A. si S.C. Electrica Dobrogea S.A. se afla in faza finala, in data de 8 martie a.c. fiind depuse ofertele angajante pentru cele doua societati din partea companiei Enel, respectiv negocierea contractului de vanzare a actiunilor.

De asemenea, se afla in proces de privatizare si filialele Oltenia, Moldova si Muntenia Sud.

La momentul incheierii tranzactiei, salariatii, administratorii societatilor sau pensionarii cu ultimul loc de munca la societatile comerciale, organizati potrivit legii, in asociatii ale salariatilor, vor putea participa la privatizare, in conditiile legii, pana la concurenta cotei de 10% din capitalul social.

Ca o consecinta a procesului de restructurare a SC Termoelectrica SA, precum si urmare a promovarii legislatiei primare si a legislatiei secundare in domeniul energiei, s-au creat conditiile atragerii capitalului privat in sectorul de generare a energiei. Astfel, s-au primit scrisori de intentie pentru participarea la privatizarea termocentralelor Turceni, Rovinari, Isalnita, Craiova, Galati, Borzesti, Bucuresti Sud si Ludus.

In cazul CET Galati, a fost intocmit dosarul de privatizare si a fost publicat anuntul de organizare a licitatiei.

In domeniul hidroenergetic, din lista initala de 21 de proiecte neterminate, un total de 11 proiecte au fost ofertate si sunt in diverse faze de negociere.

Pentru o corecta exploatare si valorificare a potentialului celor 242 de centrale hidroelectrice de mica putere, acestea au fost tranferate in cadrul societatii Hidroelectrica, fiind oferite, in prezent, pentru privatizare. In cadrul acestei actiuni de privatizare sunt solicitari privind infiintarea de societati mixte, precum si alte forme de parteneriat, in conformitate cu HG 653/2003 si Legea 137/2002, fiind create, astfel, conditiile pentru sustinerea programului guvernamental privind dezvoltarea surselor regenerabile de energie, prevazut in premiera de actualul Guvern, in acord cu acquis-ul comunitar si cu strategia de dezvoltare a surselor regenerabile.


Intră acum și în grupul de