Intră acum și în grupul de
Poliţiştii suceveni au fost sesizaţi cu privire la mai multe furturi comise în ultimele zile din casele aflate în construcţie şi din anexele acestora. Realitatea socială arată că mulţi suceveni au ales să lucreze în străinătate şi cu banii obţinuţi să îşi construiască imobile şi să achiziţioneze bunuri de consum, iar în fiecare an, august este luna în care o mare parte a celor care lucrează în străinătate revin în localităţile de domiciliu pentru a petrece concediile şi pentru a-şi plasa investiţiile financiare în materiale de construcţie, unelte, scule, aparatură electronică şi electrocasnică.
Poliţiştii le recomandă acestora înainte de a se întoarce în străinătate , dar şi rudelor care rămân ulterior în ţară, să depună eforturi şi pentru asigurarea acestor bunuri pentru a nu cădea pradă hoţilor. Cei certaţi cu legea cunosc faptul că la venirea în ţară, persoanele care lucrează în străinătate vor achiziţiona diverse bunuri, iar dacă acestea nu vor fi asigurate la plecare prin sisteme de siguranţă eficiente vor constitui o tentaţie pentru hoţii din locuinţe.
În acest weekend, odată cu plecarea unor persoane înapoi la muncă în străinatate s-au înregistrat patru furturi sesizate de D.Adrian de 31 ani, din municipiul Suceava care deține o casă în construcţie pe raza satului Mitocu Dragomirnei, N.Ioan, de 67 de ani, din Forăşti, M.Sorin, de 36 de ani, din Bălcăuţi şi P.Constantin, de 30 de ani din Vicovu de Sus. În toate cazurile s-au furat scule electric, valoarea totală a acestora fiind de cca. 5000 lei.
Un grad de risc ridicat există şi în ceea ce priveşte furturile din casele de vacanţă. La finalul fiecărui weekend cei certaţi cu legea ştiu că în casele de vacanţă, odată părăsite după finalizarea sejurului şi rămase fără supraveghere, vor exista aparate electronice, alte bunuri de valoare uitate sau lăsate intenţionat de proprietari, inclusiv bunuri alimentare.
În urma analizei efectuate se constată că faptele de acest gen au scăzut în comparaţie cu primele 6 luni ale anului trecut cu peste 50%- 9 fapte în 2013, 20 fapte sesizate în aceeaşi perioadă a anului 2012.
Pentru a preîntâmpina astfel de fapte poliţiştii recomandă ca proprietarii să creeze aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere.
Totodată, proprietarii sunt sfătuiţi să roage un vecin să supravegheze locuinţa, dar să nu lase sume mari de bani sau valori în casă.
Proprietarilor de case li de recomandă să nu posteze pe reţelele de socializare mesaje din care să reiasă că sunt departe de casă, întrucât poate constitui o invitaţie pentru hoţi!
Mai mult, sucevenii sunt îndemnaţi să anunţe poliţia dacă sesizează persoane dubioase care staţionează fără motiv în zona caselor în construcţie sau a caselor de vacanţă sau observă persoane străine de imobil care ies cu bagaje sau scot pe ferestre diverse bunuri.
Intră acum și în grupul de