Recomandari ANPC


Intră acum și în grupul de

Pentru ca produsele specifice Sarbatorilor Pascale sa nu prezinte un pericol pentru sanatate, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Rovana Plumb, recomanda consumatorilor sa cumpere produse alimentare perisabile ( carne de miel, peste, oua etc.) numai din locuri amenajate si autorizate care asigura conditiile igienico-sanitare specifice si unde exista certitudinea ca produsele sunt controlate sanitar-veterinar.
ANPC recomanda consumatorilor la cumpararea produselor specifice Sarbatorilor Pascale urmatoarele :

· OUA

– Asigurati-va ca depozitarea si expunerea spre vanzare a acesor produse sunt corespunzatoare.
– Conform Ordinul Ministrului Sanatatii nr.976/1998 pentru aprobarea Normelor de igiena privind productia, prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportul si desfacerea alimentelor, depozitarea oualor in cofraje sau in lazi se face in spatii racoroase, fara miros strain, la temperatura de max. + 14 º C , ferite de razele soarelui sau de alta sursa de cadura. Vanzarea oualor in unitatile de desfacere se face numai in raioane separate sau in raioane cu produse preambalate. Este interzisa vanzarea oualor la raionul de preparate din carne ori produse lactate sau raioanele de produse alimentare care se consuma ca atare, fara a mai fi supuse unui proces termic.
– Evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara, sau sparta.
– La spargere ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul.
– Verificati data ouatului, care trebuie marcata, in ordine cronologica si necodificat, astfel:
„zi/luna/an”, pe fiecare ou. In cazul comercializarii oualor preambalate sau ambalate
marcarea se va face si pe ambalaj, conform HG nr. 641/2002 privind regimul de
comercializare a oualor.

· VOPSEA DE OUA

– Urmariti incadrarea produsului in data durabilitatii minimale;
– Verificati daca pe ambalajul de prezentare al produsului sunt mentionati colorantii alimentari admisi de Ministerul Sanatatii si Familiei in lista ingredientelor, conform normelor sanitare in vigoare, cat si modul de utilizare.

Atentie ! Nu utilizati la vopsirea oualor vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica, pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta pericol pentru sanatate.

· CARNE DE MIEL

– Nu cumparati carne de miel de la persoane si din locuri neautorizate riscand dupa consum imbolnaviri grave. Carnea de miel trebuie cumparata numai din locuri autorizate ( macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete ) si trebuie sa aiba stampila de control sanitar-veterinar. In aceste conditii aveti garantia unui produs sigur ce nu va va afecta sanatatea.
– Ca o masura de prevedere suplimentara este bine sa observati la mielul cumparat copita si dentitia specifice ierbivorelor ( la dentitie se va urmari in special lipsa caninilor).
– Carnea trebuie sa fie elastica, sa revina la forma initiala, in cazul in care este apasata cu degetul, si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urat mirositoare.

· VINURI SI BAUTURI ALCOOLICE

– Continutul etichetei trebuie sa cuprinda:denumirea sub care se vinde produsul, denumirea si adresa producatorului sau a importatorului, imbuteliatorului, volumul net, concentratia alcoolica, o informatie privind lotul, data durabilitatii minimale pentru bauturile alcoolice cu concentratia alcoolica mai mica de 10% vol.
– Pentru vinuri, eticheta trebuie sa mai contina urmatoarele informatii: categoria de calitate,
indicatia geografica sau denumirea de origine controlata pentru vinurile de calitate superioara,
tipul vinului, functie de continutul de zaharuri.
– Aspectul lichidului: culoare corespunzatoare sortimentului, limpede, fara depuneri sau impuritati in suspensie.
– La intoarcerea buteliei cu dopul in jos, continutul nu trebuie sa se tulbure sau sa prezinte impuritati sau scurgeri.
– Marcarea bauturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementarilor in vigoare emise de Ministerul Finantelor.

· CIOCOLATA SI PRODUSE ZAHAROASE

– Etichetele acestor produse trebuie sa contina urmatoarele informatii: denumirea produsului,
numele si adresa producatorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului – in cazul produselor din import se vor inscrie numele si adresa importatorului sau ale disribuitorului inregistrat in Romania, data durabilitatii minimale, cantitatea neta, conditii de depozitare.

– Produsele din import trebuie sa prezinte elementele de identificare si informare si in limba romana.

– Pentru ciocolata si produse din ciocolata: se mentioneaza in mod obligatoriu continutul de
cacao substanta uscata, exprimat in procente, astfel: ” cacao.% minim”; in cazul ciocolatei umplute se mentioneaza produsul de umplutura; se excepteaza de la indicarea cantitatii nete produsele din ciocolata preambalate, cu o greutate mai mica de 50 grame; aceasta exceptie nu se aplica produselor cu o greutate neta mai mica de 50 grame fiecare, atunci cand sunt prezentate intr-un ambalaj continand doua sau mai multe astfel de produse, daca continutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame; in cazul produselor din ciocolata turnate si goale in interior, aceasta indicatie poate fi inlocuita cu continutul net minim; o mentiune privind adaosul de cafea sau bauturi spirtoase, atunci cand acesta depaseste 1% din masa produsului.
Ciocolata trebuie sa prezinte o suprafata lucioasa, nestratificata si fara pete, sa fie onctuoasa, casanta la rupere fara senzatie de rugozitate la masticare, culoare si gust specific.
Drajeurile trebuie sa aiba suprafata neteda, lucioasa, uscata si nelipicioasa.

Pentru ca in aceasta perioada pe piata este oferita o diversitate mare de produse specifice Sarbatorilor Pascale, inspectorii ANPC recomanda consumatorilor atentie sporita la achizitionarea acestora si la preturile afisate ale produselor care pot fi diferite de cele incasate, iar in situatia in care produsul achizitionat nu corespunde calitativ sa se adreseze ANPC sau oficiilor teritoriale pentru protectia consumatorilor..


Intră acum și în grupul de