Intră acum și în grupul de
Din punct de vedere economic, racordarea la reteaua electrica a acestora presupune costuri foarte mari, de ordinul sutelor de milioane de lei/gospodarie, se arata in comunicat.
SDFEE Suceava arata ca programele de electrificare rurala pe de o parte trebuie sa abordeze solutii mai simple si implicit mai ieftine cum ar fi racordarea la retea utilizand tensiunea de 1kV ce asigura o reducere a costurilor de 25-35% sau producerea distribuita a energiei electrice iar dezvoltarea surselor rurale de energie trebuie sa fie integrata si prin alte masuri la nivel agricol, educativ si legata de infrastructuri si de factori sociali si politici, subliniind ca experienta a demonstrat clar efectele limitate ale masurilor unidimensionale.
Pentru costuri ridicate, de peste 150 mil.lei/gospodarie exista solutii alternative cum ar fi
utilizarea grupurilor electrogene sau a surselor de energie regenerabila.
Utilizarea grupurilor electrogene prezinta avantajul unui efort initial relativ redus (1200 EURO – echivalent – 48 mil.lei). Astfel electrificarea celor 608 gospodarii ce necesita costuri de peste 150 mil.lei/gospodarie si presupun o investitie de 198 mld.lei cu racordarea la retea, prin utilizarea grupurilor electrogene ar necesita numai 31 mld. lei.
„Pentru ca efortul guvernului sa fie sustinut eficient sunt necesare urmatoarele:
sa nu mai fie eliberate autorizatii de construire in zone neviabilizate fara respectarea Regulamentului de urbanism daca primaria nu are fonduri dedicate acestor obiective sau solicitantul nu se angajeaza ca prin efort propriu realizeaza extinderea retelei de alimentare cu energie electrica;
asigurarea prin PUG de terenuri proprietate publica destinate amplasarii utilitatilor (s-ar evita situatii ca la Volovat, Scheia, Salcea);
clarificarea situatiei unor amplasamente cu constructii executate fara autorizatie de construire (Fratautii Noi- Vuliba 11 gospodarii, Mitocu Dragomirnei 5 gospodarii, Dolhasca – Gulia 37 gospodarii, Galanesti – Voitinel 29 gospodarii).
Dezvoltarea surselor de energie destinate zonelor rurale trebuie sa fie descentralizata, astfel incat populatiile insele (prin Consiliile locale) sa participe efectiv la eforturile de planificare si punere in practica in acest domeniu. Acest mod de abordare permite gospodariilor sarace sa devina „clienti” si sa nu mai fie tributare statului sau altui donator. In cadrul acestei abordari relativ noi, gospodariile sarace reprezinta o piata comerciala potentiala importanta”, precizeaza SDFEE Suceava.
Utilizarea surselor de energie regenerabile constituie, de asemenea, o solutie alternativa pentru situatiile in care costurile racordarii la retea sunt foarte mari.
UE are o initiativa majora prin programul CONCERTO care sustine comunitatile locale suburbane sau rurale in dezvoltarea de politici energetice durabile si cu eficienta ridicata prin finantare cu pana la 35% din costurile eligibile ale proiectului, se arata in finalul comunicatului.
Intră acum și în grupul de