PNL are solutii punctuale pentru problemele municipiului Suceava


Intră acum și în grupul de

Reporter-Domnule Vornicu, veti candida la alegerile locale din vara pe listele PNL pentru Consiliul Local al municipiului Suceava. Cu ce realizari va prezentati in fata alegatorilor din postura de viceprimar pe care ati detinut-o in acest mandat?

Corneliu Vornicu-As mentiona ceea ce s-a facut in cursul anului trecut in sectoarele care mi-au fost delegate de catre primar. Astfel, au fost efectuate lucrari de reparatii si intretinere a strazilor constind in plombari, turnare de covorase asfaltice, balastari si pavimente in valoare de aproximativ 24 de miliarde de lei, lucrari ce au asigurat o calitate satisfacatoare a carosabilului. Aceste lucrari s-au facut in conditiile in care bugetul local a prevazut pentru reparatii strazi numai 12 miliarde de lei si am avut in permanenta restante la plata facturilor pentru lucrarile receptionate. Nu s-au facut reparatii la strazi prin executare de covoare asfaltice din cauza insuficientei fondurilor bugetare. In privinta salubrizarii as aprecia ca starea de curatenie a municipiului a fost satisfacatoare. Un factor pozitiv il constituie inceperea activitatii de preselectare a deseurilor menajere la nivelul asociatiilor de proprietari prin realizarea unor tarcuri pentru depozitarea separata a deseurilor din mase plastice amplasate in 85 de locuri de colectare. La mentinerea unei imagini decente a orasului am contribuit prin actiunile pe care le-am coordonat in cadrul Directiei Domeniului Public. Astfel, au fost plantate aproximativ un milion de rasaduri de flori in sera existenta in patrimoniul propriu, 1.000 de puieti de arbori, 100 de arbusti ornamentali thuia, 4.900 de puieti gard viu, 2.400 de trandafiri. Au fost intretinute si refacute 9 de hectare de spatiu verde, au fost toaletati 4.375 de arbori ornamentali, s-au tuns mecanic 25.000 de metri liniari de gard viu de pe aliniamentele pe care le avem in intretinere precum si 35.000 de metri liniari din cadrul asociatiilor de proprietari. Au fost intretinute in stare de functionare 7 fintini arteziene, componentele a 69 de locuri de joaca pentru copii, s-au montat 80 de banci, 90 de piloni stradali, 650 de cosuri de gunoi. In concluzie pot spune ca raportat la resursele si logistica pe care am avut-o la dispozitie mi-am indeplinit atributiile ce-mi revin in calitate de viceprimar, aducindu-mi o contributie substantiala la realizarile Executivului. Vreau sa precizez ca potrivit prevederilor legale atributia de ordonator principal de credite ii revine primarului, cel care hotaraste unde se duc banii, fapt ce nu mi-a influentat favorabil activitatea desfasurata.


R-Aveti atributiile de serviciu cele mai ingrate care va expun criticilor populatiei. Sunteti pregatit sa le faceti fata?

C.V.-Intr-adevar printre atributiile ce mi-au fost delegate de catre primar se regasesc sectoarele cel mai dificil de administrat, atit datorita complexitatii problemelor de gestionat cit si insuficientei fondurilor necesare. Ma refer aici la Directia gospodarire municipala cu Serviciul administrare strazi si salubritate, Serviciul asociatii de proprietari si servicii publice, Serviciul evidenta si administrarea imobilelor de locuit , Biroul sistematizare rutiera si administrare parcari si la Directia domeniului public. Sunt pregatit sa fac fata eventualelor critici insa cetatenii municipiului trebuie sa stie ca „piinea si cutitul” nu sunt in miinile unui viceprimar care pe deasupra este si opozant.


R-Ati intimpinat greutati in exercitarea mandatului de viceprimar din cauza ca faceti parte dintr-un partid adversar PSD-ului?

C.V. In special in a doua parte a mandatului, 2002- 2004, s-a accentuat izolarea mea in cadrul Executivului probabil pe fondul frictiunilor politice tot mai acute intre PSD si PNL, frictiuni la virf dar cu reverberatii piramidale spre esaloanele inferioare. Practic am fost marginalizat. Incet dar sigur s-a acutizat lipsa comunicarii, indepartarea mea de la luarea deciziilor. Nu am mai fost consultat in calitatea mea de viceprimar in diverse momente decizionale si nu am mai avut acces la informatiile economice, la modul in care se cheltuie banul public, segment care ar trebui sa fie caracterizat de o transparenta totala. Toate acestea in ciuda unei relatii interpersonale relativ bune, cu unele sincope, intre mine si primarul Marian Ionescu.

R-Care ar fi cele mai importante probleme ale municipiului Suceava si cum vedeti rezolvarea lor?

C.V.-As putea spune ca este „un ansamblu” de probleme cu care se confrunta municipiul Suceava. In primul rind as enumera infrastructura rutiera si ciinii vagabonzi. Apoi, lipsa acuta a locuintelor, lipsa parcarilor amenajate care ar duce la o sensibila decongestionare a traficului rutier, reducerea la limita derizoriului a spatiilor verzi , lipsa parcurilor si a locurilor de joaca pentru copii, lipsa locurilor de inhumare, cimitirul „Pacea” nou nefiind inca functional. As mai adauga colectarea si transportul deseurilor menajere in asociatiile de proprietari si salubrizarea spatiilor adiacente blocurilor, starea dezastruoasa din punct de vedere tehnic a retelelor de utilitati, agent termic, apa, canal, ce duce la aparitia zilnica a avariilor si la degradarea carosabilului si a spatiilor verzi.

Legat de ciinii comunitari vreau sa spun ca dupa doi ani de insistente am reusit prinderea in bugetul pe acest an a fondurilor necesare achizitionarii unui spatiu in care sa se desfasoare activitatea de ecarisaj. PNL are solutii punctuale pentru problemele municipiului Suceava care fac parte din oferta electorala a partidului si a candidatului nostru la functia de primar. Trebuie sa spun insa ca una din cele mai importante conditii pentru rezolvarea problemelor este ca banul public sa fie cheltuit cit mai eficient.


R-In ultima vreme se incearca sa se induca ideea ca PRM ar fi un aliat mai bun pentru PNL decit PD. Cum comentati?

C.V.-Este prematur si neprincipial, fata de colegii mei din PD, sa ma pronunt asupra acestei chestiuni. Deocamdata intre PNL si PD functioneaza un protocol care trebuie respectat de ambele parti si la nivel local. Exista unele sincope in colaborarea noastra induse mai ales de faptul ca in alegerile locale fiecare partid merge pe liste proprii si cauta sa obtina, in mod firesc, un procentaj cit mai bun atit in municipiul Suceava cit si in judet. Prin negocieri punctuale in anumite momente, pe anumite segmente, care nu tin neaparat de doctrina, nu vad de ce PNL nu ar putea colabora , pe plan local, si cu alte partide de opozitie cum ar fi PRM, PUR, PNTCD.


R-Aveti ceva sa va reprosati acum la sfirsit de mandat?

C.V.-Daca ar fi sa-mi reprosez un lucru acela este ca nu am fost mai combativ din punct de vedere politic. Ca viceprimar consider ca m-am achitat de sarcini si ca am pus pe primul plan interesul cetatenilor si nu cel personal.


Intră acum și în grupul de