Intră acum și în grupul de
CEC este ultima institutie bancara comerciala la care statul detine participatia majoritara si la care nu au fost incepute inca procedurile de privatizare.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a pronuntat recent in favoarea privatizarii CEC. Mugur Isarescu a spus ca „aceasta banca a avut 97% din economisirile populatiei, iar acum nu stiu daca mai are 7%”. Potrivit guvernatorului BNR, „CEC a pierdut din reputatie, a trecut prin tot felul de experimente, care mai de care mai curioase, a ramas neinformatizata si suprapopulata”. „Eu am fost dintre cei care am inteles istoria CEC insa acum, dupa acest taraboi si dupa multe experiente cu aceasta institutie, sunt total schimbat si sunt – in mod public – pentru privatizare”, a declarat Mugur Isarescu.
Oficialul BNR a facut aceste declaratii in contextul in care a criticat si ordonanta de urgenta prin care Guvernul a autorizat CEC sa dea imprumuturi pentru constructia de locuinte prin ANL si sali de sport. Potrivit ordonantei, CEC are posibilitatea sa acorde ANL si Companiei Nationale de Investitii imprumuturi in valoare cumulata de 6.500 miliarde lei, in conditiile unor garantii asimilabile garantiilor de stat. Mugur Isarescu a declarat ca aceasta ordonanta „reprezinta o derogare de la normele de prudenta bancara”. O solicitare de modificare a acestei ordonante a fost formulata si de Consiliul Concurentei.
CEC are un capital social de 642 miliarde lei. Valoarea activelor a ajuns, la sfarsitul lui 2003, la circa 40.000 de miliarde lei, ceea ce plaseaza CEC pe locul al treilea in sistemul bancar, dupa BCR si BRD-Groupe Societe Generale. Unicul actionar al CEC este Ministerul Finantelor Publice.
Intră acum și în grupul de