Creditul agricol este activ


Intră acum și în grupul de

Principala banca care a acordat credite in baza Legii nr 150/2003 a fost Banca Comerciala Romana SA, care pana la data de 31.03.2003 a acordat 910 miliarde lei beneficiarilor din 26 de judete, dintre care cele mai multe credite aprobate sunt in judetele Calarasi, Vaslui, Braila, Dolj si Teleorman. Majoritatea acestor credite au avut ca destinatie infiintarea culturilor din primavara anului 2004.

Pentru anul 2004 este prevazuta in bugetul de stat suma de 100 miliarde lei pentru sustinerea acestei actiuni iar pana la data de 14 aprilie 2004 s-au efectuat plati la 2 cereri depuse de beneficiarii acestui sprijin acordat de la Bugetul de Stat, in judetele Vrancea si Iasi pentru activitati zootehnice in valoare de 660.000.000 lei.

La nivelul judetului Vaslui, filiala Bancii Comerciale Romane a acordat credite pentru productie la 11 agenti economici, in valoare totala de 233,8 miliarde lei. Dintre firmele care au apeleat la un astfel de credit cele mai reprezentative sunt SC R-AGRO SA Falciu (22 miliarde lei), SC Comcereal SA Vaslui (140 miliarde lei), SC Marul de aur SRL Munteni de Jos (2 miliarde lei), SC Agrocomplex SA Barlad (62 miliarde lei).

In judetul Calarasi, sucursala Bancii Comerciale Romane a acordat credite in valoare de 235,6 miliarde de lei, printre societatile care au beneficiat de aceasta forma de sprijin numarandu-se Agrozootehnica Drumu Subtire (70 miliarde lei), Nutricom Oltenita (50 miliarde lei), Avicola Calarasi (20 miliarde lei), AGRO Chirnogi (50 miliarde lei).

Creditul s-a contractat pentru activitati curente de productie agricola, mai exact pentru infiintarea si intretinerea culturilor agricole precum si pentru aprovizionarea cu materii prime si pentru procesarea hranei si asigurarea medicamentelor si tratamentelor medicale pentru pasari.

Doamna Daniela Preoteasa, sefa Biroului Contabil de la Nutricom Oltenita ne-a declarat ca destinatia creditului a fost achizitionarea de materii prime si, acesta s-a dovedit a fi un sprijin real in achitarea ei si chiar in creearea unui stoc permanent de materie prima pentru nutreturi combinate. Dupa depunerea documentatiei creditul s-a acordat intr-o perioada de timp relativ scurta, neintampinand dificultati in obtinerea acestuia.

Societatea comerciala Avicola Focsani a contractat un credit in valoare de 6 miliarde lei iar termenul de acordare a acestuia a fost de 10-15 zile de la depunerea cererii de credit. Creditul a fost utilizat pentru achizitioarea de materii prime necesare societatii cu obiect principal de activitate cresterea si industrializarea pasarilor si este foarte avantajos pentru Avicola Focsani.

Prin Legea nr 150/ 14.04.2003 s-a instituit acordarea de fonduri publice la producatorii care contracteaza credit agricol pentru infiintarea culturilor agricole, pentru producerea puilor de pasare, a purceilor pentru ingrasat si pentru tineretul ovin si bovin dar si pentru aprovizionarea si asigurarea medicamentelor si protectia culturilor si plantatiilor impotriva efectelor daunatoare.

Sistemul de functionare al creditului agricol stabileste ca beneficiari ai fondurilor publice pentru productie pe cei care ramburseaza creditele si platesc dobanzile aferente la termenele scadente prevazute in contractul de imprumut.

In vederea indrumarii catre bancile care ofera astfel de credite cei interesati se pot adresa Directiilor pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala in vederea acordarii asistentei pentru a beneficia de aceasta forma de sustinere de la bugetul de stat.

Bancile acorda credite care pot fi garantate de Fondul de Garantare al Creditului Rural sau de alte societati comerciale de profil. Dupa rambursarea creditelor beneficiarii completeaza cererile pentru acordarea de fonduri publice si se depun la Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Fondurile publice cuvenite se acorda in ordinea depunerii si in limita sumelor aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Platile se fac direct in contul beneficiarilor sau prin mandat postal, cu plata taxelor postale suportata de catre beneficiar.


Intră acum și în grupul de