Intră acum și în grupul de
După o oră şi jumătate de dezbateri în contradictoriu, consilierii locali suceveni nu au luat, miercuri, nicio decizie privind majorarea preţului gigacaloriei.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a convocat, pentru miercuri, o şedinţă extraordinară a Consiliului Local care să aprobe majorarea preţului gigacaloriei de la 274 de lei la 445,16 de lei, produsă de Termica SA, societate aflată în insolvenţă, pentru ca în perioada următoare să existe şanse pentru reluarea furnizării încălzirii în sistem centralizat în municipiu.
Edilul-şef a explicat consilierilor locali că această cerere vine din partea firmei de insolvenţă care nu poate permite Termica SA să continue să înregistreze pierderi şi a subliniat că populaţia va plăti în continuare preţul de 185 de lei pe gigacalorie, diferenţa de preţ urmând să fie suportată de la bugetul local.
Liderul grupului PDL, Lucian Harşovschi, a arătat că PDL susţine această majorare, dacă aceasta va duce la furnizarea căldurii în municipiu, dar doar până în data de 9 noiembrie, când ar urma să intre în funcţiune noua centrală termică a municipiului ce va fi administrată de o firmă privată, când preţul gigacaloriei ar trebui să fie de 242 de lei.
Consilierii locali ai USL, care deţin majoritatea, au cerut amânarea adoptării unei hotărâri solicitând din partea firmei de insolvenţă garanţii că dacă majorarea de preţ va duce la începerea furnizării căldurii, dar reprezentatul acestei firmei nu le-a putut oferi.
Viceprimarul PNL al municipiului, Ovidiu Doroftei, a arătat că nu poate fi de acord cu o asemenea soluţie pentru că aceasta presupune un nou efort financiar de la bugetul local, de cel puţin 3 milioane de lei, până la punerea în funcţiune a noii centrale, şi a subliniat că în cursul acestui an nu s-au putut face nici un fel de investiţii în municipiu pentru că s-au plătit zeci de milioane de lei către Termica SA.
Primarul Sucevei a insistat însă pentru adoptarea majorării preţului gigacaloriei, subliniind că în cazul în care municipalitatea va cere, prin instanţă, obligarea Termica să furnizeze căldură, să nu existe motive pentru respingerea acestei solicitări.
După o oră şi jumătate de dezbateri, consilierii locali au decis suspendarea şedinţei pentru consultări, moment în care consilierul PSD Eugen Girigan a constatat că toate dezbaterile nu au avut cadrul legal întrucât preşedintele de şedinţă, consilierul local PDL Viorel Seredenciuc, nu a supus votului, la începutul şedinţei, ordinea de zi.
La revenirea consilierilor în sală după consultări, preşedintele de şedinţă a supus adoptării ordinea de zi, care însă a fost respinsă de majoritatea USL, motiv pentru care proiectul de majorare a preţului gigacaloriei nu a mai fost supus dezbaterii.
Mai mulţi consilieri locali au spus că această situaţie este de „cascadorii râsului”, să nu se voteze ordinea de zi înainte de începerea discutării proiectelor supuse dezbaterii şi că o asemenea situaţie nu a mai fost înregistrată de la înfiinţarea Consiliului local.
Consilierii locali au convenit să se întâlnească, vineri, într-un cadru informal, pentru a găsi de comun acord o soluţie pentru reluarea furnizării agentului termic, mai ales că în municipiu temperaturile nocturne sunt de zece zile aproape de zero grade, iar în jumătate din unităţile şcolare din municipiu nu se furnizează căldură.
Intră acum și în grupul de