Consultari tehnice romano-germane pentru capitolele aflate in negociere


Intră acum și în grupul de

In cadrul discutiilor, au fost analizate masurile luate de Romania in ceea ce priveste adoptarea si aplicarea acquis-ului comunitar la capitolele aflate in negociere: Libera circulatie a serviciilor, Concurenta, Agricultura, Energia, Politicile regionale si fondurile structurale, Mediul, Justitie si afaceri interne, Prevederi financiare si bugetare.

„Suntem interesati de avansarea negocierilor de aderare cu Romania in 2004, iar institutiile din Germania sunt decise sa colaboreze cu administratia romaneasca pentru atingerea acestui scop. Anul 2004 este, pe plan european, unul dintre cei mai complicati din istoria Uniunii. Pe de o parte, la 1 mai, Uniunea se va extinde cu 10 noi membri, exista dezbateri aprinse privind Constitutia europeana, sunt negocieri privind bugetul pentru anul 2007-2013 si plafonarea cheltuielilor la 1% din PIB, se va lua decizia privind inceperea negocierilor cu Croatia, se va analiza posibilitatea inceperii negocierilor de aderare cu Turcia. Cu toate acestea, pot sa va asigur ca Uniunea Europeana isi va respecta angajamentele asumate. Va asigur, in acelasi timp, ca monitorizarea din partea Uniunii privind aplicarea acquis-ului comunitar de catre Romania va fi foarte stricta”, a aratat Cristoph Jessen, in cadrul discutiilor.
Expertii romani le-au oferit colegilor lor germani detalii asupra masurilor luate de institutiile romanesti pentru pregatirea interna, aplicarea acquis-ului comunitar, procesul legislativ etc. Expertii germani au aratat care sunt perceptiile lor privind progresele realizate de partea romana si ce mai trebuie facut. Ei au subliniat ca este necesara continuarea eforturilor pentru respectarea standardelor de siguranta alimentara, compatibilizarea ajutoarelor de stat cu prevederile acquis-ului comunitar, intarirea controlului la frontiera estica a Romaniei, ce va deveni frontiera externa a Uniunii Europene, adoptarea si aplicarea riguroasa a legilor privind reforma justitiei. De asemenea, s-a aratat ca Romania trebuie sa creeze si sa aiba acreditate, in 2006, institutiile pentru managementul fondurilor structurale si de coeziune, al celor pentru agricultura. „In cadrul consultarilor, am analizat fiecare capitol de negociere si am gasit impreuna solutii la o serie de probleme tehnice. Asemenea discutii sunt foarte utile, atat din punct de vedere al pregatirii pentru aderare, deoarece institutiile romanesti afla cum trebuie sa actioneze eficient pentru implementarea acquis-ului, ce solutii pot fi agreate la unele situatii dificile. De asemenea, consultarile sunt benefice din punct de vedere al negocierilor, deoarece nu trebuie sa uitam ca Romania negociaza cu cele 15 state membre, iar asemenea discutii contribuie la o cat mai buna informare a acestora. Consider ca trebuie sa intensificam eforturile interne pentru a accelera pregatirea pentru aderare astfel incat, in 2007 sa fim cat mai bine pregatiti pentru a fi membri ai Uniunii Europene”, a aratat Vasile Puscas, Ministru Delegat, Negociator Sef cu UE.


Intră acum și în grupul de