CSM va prelua intreaga responsabilitate in ce priveste cariera magistratilor


Intră acum și în grupul de

Conform proiectului, Consiliul Superior al Magistraturii va prelua, odata cu adoptarea legii de catre Parlament, intreaga responsabilitate in ce priveste cariera magistratilor si angajarea raspunderii disciplinare a acestora.

Avand in vedere noile atributii ale Consiliului Superior al Magistraturii si nevoia de a se asigura o reala autonomie a acestora, proiectul reglementeaza organizarea si functionarea aparatului propriu, care urmeaza a fi condus de un secretar general, numit de plen, pentru un mandat de 4 ani, dintre magistratii cu o vechime de cel putin 10 ani, in functie de judecator sau procuror.

Procedura de alegere a membrilor CSM tine seama de necesitatea asigurarii unei reprezentari cat mai largi a membrilor corpului magistratilor, prin participarea la desemnarea componentei CSM a judecatorilor si procurorilor de la toate instantele si parchetele, indiferent de gradul acestora.

Autonomia CSM se reflecta si in faptul ca va beneficia de buget propriu.

In vederea asigurarii transparentei activitatii CSM, proiectul stabileste – ca principiu – publicitatea sedintelor plenului si ale sectiilor, cu exceptia situatiei in care se hotaraste, cu votul majoritatii, ca acestea sa nu fie publice.

Potrivit Hotararii Guvernului adoptata astazi, Serviciul Independent de Protectie si Anticoruptie se desfiinteaza. Prin reorganizarea acestuia, va fi infiintata, in subordinea Ministerului Justitiei, Directia Generala de Protectie si Anticoruptie.

Aceasta directie va desfasura activitati de obtinere, verificare, prelucrare, stocare si valorificare a informatiilor in domeniul sigurantei nationale relationate Directiei Generale a Penitenciarelor, Regiei Autonome Multiproduct, unitatilor si intreprinderilor subordonate acestora.

Directia Generala de Protectie si Anticoruptie va fi condusa de un director general, ajutat de trei directori generali adjuncti. Activitatea DGPA se va desfasura sub directa coordonare a ministrului justitiei si va fi controlata de comisiile de specialitate ale Parlamentului Romaniei.

Atributiile principale ale DGPA sunt:

– cunoasterea, prevenirea si inlaturarea amenintarilor la adresa sigurantei nationale, a faptelor cu consecinte periculoase in randul efectivelor de detinuti;
– identificarea persoanelor aflate in detentie care au avut legaturi cu organizatii sau grupari teroriste;
– identificarea persoanelor aflate in detentie care intentioneaza organizarea unor actiuni violente in penitenciare;
– prevenirea unor actiuni de destabilizare a mediului penitenciar;
– prevenirea si contracararea impreuna cu factorii abilitati, a faptelor, situatiilor si imprejurarilor de nerespectare de catre personalul DGP si a unitatilor subordonate a propriilor regulamente.

Totodata, in conformitate cu noile reglementari privind protectia informatiilor clasificate, respectiv Legea 182/2002 si HG nr.585/2002 pentru aprobarea Standardelor Nationale de protectie a informatiilor clasificate din Romania , DGPA, ca structura specializata, va actiona prin masuri specifice pentru protectia informatiilor clasificate din Ministerul Justitiei, Ministerul Public si structurile subordonate acestora, precum si din instantele judecatoresti, in locurile in care se lucreaza cu asemenea documente.


Intră acum și în grupul de