Intră acum și în grupul de
Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, că pentru înfiinţarea centrului intermodal de la Dărmăneşti, care va fi finanţat din fonduri europene prin programarea 2014-2020, fiind deja aprobat spre finanţare de Comisia Europeană, este necesar implementarea unui program de reducere a riscului la inundaţii.
Nechifor a arătat că pentru reducerea riscului la inundaţii în zona unde urmează să fie înfiinţat centrul intermodal este nevoie de fonduri importante care vor putea fi accesate din programe europene pentru care în programarea 2007-2013 nu au fost cheltuite.
„Nu este foarte mult de făcut acolo, dar valoric este o sumă destul de mare”, a explicat preşedintele CJ Suceava.
El a subliniat că locaţia Dărmăneşti, desemnată în perioada guvernării PDL pentru înfiinţarea centrului intermodal, nu mai poate fi înlocuită întrucât a fost deja asumată în relaţia cu Uniunea Europeană, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul depozitului ecologic de la Pojorâta, care este acum în construcţie, locaţia fiind asumată în urmă cu mai mulţi ani prin proiectul prezentat UE.
În urmă cu o lună, preşedintele CJ Suceava, l-a acuzat pe fostul preşedinte al CJ, Gheorghe Flutur, lider judetean al PDL ca a ales cu buna stiință o zonă cu risc de inundaţii pentru înfiinţarea unui centru intermodal la Suceava, iar acum cere autorităţilor să se implice pentru realizarea investiţiei.
Catalin Nechifor l-a somat pe Gheorghe Flutur „să lase jos fularul portocaliu” şi să explice care au fost motivele pentru care a ales ca Centrul intermodal de la Suceava să fie amplasat într-o zonă inundabilă din localitatea Dărmăneşti, când acesta ar fi trebuit amplasat în localitatea Dorneşti, unde există şi legătura cu calea ferată cu ecartament larg pentru ţările din fostul spaţiu al Uniunii Sovietice, lângă biroul vamal de acolo şi unde nu există risc de inundaţii.
Preşedintele PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, ceruse autorităţilor sucevene şi USL să se implice în realizarea Centrului intermodal de transport marfă Dărmănești, investiţie prevăzută în strategia naţională de transport intermodal.
Flutur arată într-un comunicat de presă că în urma unei interpelări adresate ministrului Transporturilor i s-a răspuns că investiţia nu este inclusă pe lista de proiecte propuse pentru finanţare şi subliniază că deja este un fapt cunoscut că USL a blocat investiţiile în judeţul Suceava şi a tăiat fondurile pentru proiecte în derulare.
Flutur menţionează că în vederea construirii Centrului intermodal de transport marfă din Dărmănești, autorităţile judeţene sucevene au depus la CNCFR, încă din anul 2012, toate documentele necesare, inclusiv contractele de asociere, actele doveditoare privind punerea la dispoziţie a terenului şi studiile care să ateste viabilitatea soluţiei privind amplasamentul de la Dărmăneşti.
Intră acum și în grupul de