Intră acum și în grupul de
Suma este mai mica, doar 15 salarii, adica 42 de milioane de lei in cazul candidatilor la consiliile locale din resedintele de judet si la sectoarele Capitalei. Candidatii pentru consiliile municipiilor si oraselor pot cheltui doar 10 salarii minime, iar cei pentru consiliile comunale – 2 salarii, adica nu mai mult de 5,6 milioane de lei.
Sumele cresc considerabil la primari. Castigarea primariei generale a municipiului Bucuresti poate fi finatata, in campanie, cu zece mii de salarii, insemnand nu mai putin de 28 de miliarde de lei. Candidatii pentru primaria unei resedinte de judet au la dispozitie 5,6 miliarde, iar cei la primariile de sector ale municipiului Bucuresti sau ale unui oras 1,4 miliarde de lei. Un viitor primar de comuna poate cheltui 20 de salarii, adica 56 de milioane de lei.
Reprezentantii Curtii de Conturi precizeaza ca daca un candidat este propus pentru mai multe functii, nu poate cumula banii aferenti, ci beneficiaza de suma cea mai mare si orice donatie, chiar si in natura, trebuie evaluata si in bani si adunata la cheltuielile finale. In plus, este interzisa finantarea campaniei de catre persoane fizice sau juridice straine, institutii ale statului, sindicate sau asociatii si fundatii.
In termen de 15 zile de la publicarea datelor alegerilor, candidatii trebuie sa depuna la Curtea de Conturi un raport detaliat al veniturilor si cheltuielilor electorale, incluzand, de exemplu, numarul de afise sau contributiile primite dupa inceperea campaniei electorale. Alesii care nu respecta acest termen risca sa ramana cu mandatul nevalidat.
Sanctiunile pentru nerespectarea reglementarilor privind finantarea campaniei electorale pot ajunge pana la 300 de milioane de lei.
Intră acum și în grupul de