Intră acum și în grupul de
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat, vineri, la reuniunea anuală de management instituţional, că pentru anul şcolar 2013-2014, siguranţa în şcolile din judeţul Suceava rămâne o prioritate chiar dacă fenomenul violenţei în şcoli a scăzut.
În cadrul întâlnirii, inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, Gheorghe Lazăr a prezentat în raportul privind activitatea desfăşurată de ISJ Suceava, unităţile conexe şi unităţile şcolare în anul şcolar 2012-2013 potrivit căruia în judeţul Suceava sunt 142 de şcoli care au paznici,alte 54 au încadraţi portari,26 de unităţi de învăţământ au angajat firme de pară, 187 dispun de sisteme de iluminat de securitate, 122 au în dotare sisteme de alarmă, iar în 88 de şcoli elevii merg la cursuri în uniformă.
El a spus că activităţile de prevenire şi monitorizare a cazurilor de violenţă s-au realizat conform Planului operaţional privind reducerea fenomenului violenţei în mediul şcolar, prioritare fiind dezbaterile cu elevii, părinţii şi cadrele didactice pe tema legislaţiei privind securitatea şi siguranţa în şcoală.
Prefectul de Suceava a arătat că în precedentul an şcolar în judeţul Suceava s-au înregistrat 37 de cazuri de violenţă în şcoli, dintre acestea 28-29 s-au petrecut în interiorul şcolilor
El a spus că există puţin personal legat de paza unităţilor şcolare şi că există o responsabilitate comună a autorităţilor despre ceea ce se petrece în interiorul şcolii. „Avem o mare problemă legată de accesul în şcoală. Rog să aplicaţi regulamentul privind accesul în şcoală, pentru că am avut o problemă la începutul acestui an şcolar când o persoană din afara şcolii a intrat în şcoală. S-a creat o problemă în interiorul şcolii cu o persoană care nu era din şcoală, iar din acest punct de vedere cred că e important să ne aplecăm asupra acestei probleme a accesului în şcoală”, a spus prefectul.
El consideră că rămâne o prioritate siguranţa în şcoli şi că IPJ asigură accesul pe zona unităţilor şcolare şi totodată la finalizarea cursurilor.
„Vă rog să ne aplicăm asupra acestei probleme, să o facem la modul cel mai serios, astfel încât să nu avem probleme legate de infracţiuni sau alte evenimente în zona unităţilor şcolare”, a declarat prefectul.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, inspectorul principal Ionuţ Epureanu, a declarat în cadrul aceleiaşi reuniuni că în ultimul an fenomenul violenţei în mediul şcolar din judeţul Suceava a scăzut cu 25 la sută faţă de anul şcolar precedent.
“Este un procent mare, chiar impresionant, pe care ne dorim să-l menţinem şi poate chiar să-l creştem”, a spus Epureanu.
El a apreciat interesul din ce în ce mai mare al cadrelor didactice şi al managerilor din unităţile de învăţământ sucevene faţă de ceea ce înseamnă siguranţa în şcoli şi colaborarea cu IPJ Suceava arătând că directorii de şcoli au început să solicite iniţierea unor proiecte punctuale sau campanii de prevenire a criminalităţii în unităţile pe care le coordonează.
Epureanu consideră că situaţia actuală îi determină pe poliţişti să consideră că sunt demult trecute vremurile în care dacă poliţia intra într-o şcoală însemna automat că există acolo şi o problemă.
Intră acum și în grupul de