Intră acum și în grupul de
„Nu trebuie să ne crizăm foarte mult. Nu vine sfârşitul lumii”, le-a spus, marţi, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, primarilor suceveni, subliniind că nu se termină turismul în Bucovina din cauza suspendării, pe perioada de iarnă, a cursei Tarom pe ruta Bucureşti-Suceava.
Şeful administraţiei judeţene a adăugat, în cadrul unei întâlniri cu primarii din judeţ, că motivele pentru care Tarom ar urma să suspende cursele spre Suceava îl depăşesc, dar a menţionat că actualul sistem de dirijare nu este cel mai performant şi că este dificilă aterizarea şi decolarea pe timp de ceaţă, dar că lucrările de modernizare includ şi un sistem de balizaj modern şi instalarea unui sistem ILS pentru aducerea avioanelor la sol.
Preşedintele CJ Suceava consideră că turismul în Bucovina nu se baza pe cursa Bucureşti-Suceava şi s-a întrebat câţi turişti vin la Vama cu avionul. „Iau în calcul să închidem Aeroportul Suceava şi să ne apucăm de lucrarea de modernizare astfel încât să fie finalizată mai repede”, a spus Nechifor. El a precizat că anul viitor, după finalizarea lucrărilor de modernizare, Aeroportul Suceava va avea şi curse externe şi spre Bucureşti.
Primarul comunei sucevene Vama, Nicolai Baltag, a declarat, săptămâna trecută, pentru NewsBucovina.ro, că anularea singurei curse care face legătura cu Capitala este o strategie de opturare a turismului din Bucovina, în favoarea altor zone tursitice din ţară, cum ar fi Valea Prahovei. „ Scoaterea acestei curse aeriene reprezintă o pierdere enormă pentru întregul judeţ Suceava şi desigur pentru comuna Vama. Externul va fi cel mai afectat, deoarece numeroşii turişti străini care veneau în zona noastră din Franţa, Germania, Austria, aterizau pe Aeroportul Otopeni, de acolo alegeau ruta spre Aeroportul Suceava, iar noi îi preluam. Vorbim de o pierdere financiară mare care va fi resimţită de către proprietarii celor 70 de pensiuni existente în Vama, care scot profit din turism doar vara şi iarna. Cred, totuşi, că este o strategie de a paraliza turismul în zona de nord a ţării. Ar fi o pierdere imensă”, a spus Nicolai Baltag.
El a mai arătat că varianta ca turiştii străini să ajungă în Bucovina cu autocarele nu este una rentabilă nici pentru proprietarii de pensiuni, nici pentru turişti. „Când aleg să facă o excursie, turiştii pun în calcul şi timpul pierdut, iar de la Bucureşti la Vama sunt 600 de kilometri. În pierdere ar ieşi şi proprietarii de pensiuni care ar trebui să suporte costurile acestui drum. În acestă situaţie, turiştii ar putea alege să îşi petreacă vacanţa într-o altă zonă turistică din România, de exemplu la Braşov, sau Sibiu, doar pentru că aceste locaţii sunt mai aproape de capitală”, a explicat Baltag.
Vezi mai mult:
Intră acum și în grupul de