Intră acum și în grupul de
Reporter-Domnule Barba, candidati pentru o functie de consilier local pe lista PD. Ce ar trebui sa stie electoratul despre dumneavoastra si ce va recomanda pentru o asemenea candidatura?
Niculai Barba-In primul rind as vrea sa va spun ca am 41 de ani, sunt casatorit si am doi copii. Am absolvit Facultatea de Electrotehnica din cadrul Institutului Politehnic Iasi, iar de-a lungul anilor am efectuat stagii de pregatire in Franta. In martie anul curent mi-am sustinut teza de doctorat unde am obtinut calificativul „foarte bine”. Am inceput activitatea profesionala la IMUS Suceava si in prezent sunt sef lucrari in cadrul Universitatii „Stefan cel Mare”. Am trei brevete de inventie, noua lucrari stiintifice publicate la manifestari stiintifice din tara cu participare internationala, patru lucrari publicate in reviste de specialitate din tara si sapte publicate in strainatate precum si doua manuale didactice. Sint membru al mai multor organizatii profesionale si am participat la foarte multe actiuni desfasurate in societate, incepand din perioada copilariei, apoi in studentie sau dupa absolvire. Am fost membru al unor formatii de teatru, grupuri de satira si umor (premiat la nivel national), am practicat fotbalul la echipa Spicul Moara , am fost arbitru de fotbal si nu in ultimul rind am fost coleg si prieten cu membrii grupului Divertis participind in spectacolele organizate de acest grup. Am initiat si sustinut mai multe actiuni ale comunitatilor din Suceava si Moara (sprijin constructie biserici, ajutoare, promovarea imaginii si sprijinirea scolilor). Trebuie sa va spun ca am copilarit in comuna Moara, intr-o familie modesta, primind o educatie in spiritul valorilor crestine si ale moralei. De aici am mostenit respectul pentru viata de familie si pentru cei din jur, spiritul de intrajutorare, intelegerea pentru cei cu probleme, colaborarea cu toate paturile sociale. Ce ma recomanda? Eu cred ca anumite calitati precum corectitudinea, tenacitatea, principialitatea, realismul, sociabilitatea. Pot spune fara falsa modestie ca imi pasa de cei din jur.
R-Sunteti locuitor al cartierului Obcini. Cum ati caracteriza aceasta zona a municipiului Suceava si ce nota ati acorda administratiei locale in ceea ce priveste implicarea in dezvoltarea cartierului?
N.B.-Pentru a primi o nota, cel examinat trebuie sa parcurga o serie de etape. Administratia suceveana nu a parcurs aceste etape, drept pentru care in catalog ar trebui trecut calificativul absent, iar electoratul, adica examinatorul, ar trebui sa decida exmatricularea celui examinat. Evident ca nu se poate accepta nota 4 si repetarea mandatului. Aceasta nota ar fi justa, daca ne uitam cum arata municipiul. Cunosc foarte bine toate cartierele, dar ma axez cu predilectie pe Obcine si George Enescu, deoarece alti colegi se vor axa pe celelalte cartiere. Obcine are aspectul unui cartier neterminat, pe alocuri parasit, fara stapan, selenar. Mizeria este la ea acasa, in jurul buncarelor sunt adevarate surse de poluare, toxice. Gropi in carosabil, pe trotuar si in spatiul verde, transee in urma interventiilor la conductele/instalatiile de transport ale apei reci sau agentului termic. Lipsa spatiilor verzi, a locurilor de joaca, a parcarilor sau existenta locurilor de joaca impracticabile si periculoase intregesc imaginea unui cartier spre care administratia locala ar trebui sa-si intoarca mai mult fata.
R-Cum vedeti viitorul cartierului Obcini?
N.B.-Intentionez sa initiez si sa promovez o serie de proiecte, sa atrag fonduri pentru asigurarea curateniei, repararea strazilor si aleilor , finalizarea carosabilului pe str Bistritei, la intersectia cu Victoriei, in zona Romtelecom, rezolvarea canalizarii la unele blocuri, realizarea de marcaje stradale si indicatoare , amplasarea de limitatoare de viteza in zona scolii Ion Creanga, constructia unei sali de sport la aceasta unitate de invatamint si pentru ridicarea unei gradinite. In prezent gradinita din Obcine functioneaza in citeva apartamente si este inadmisibil ca grupe de 15 -20 copii sa fie pedepsite a se inghesui intr-un dormitor de apartament, iar copiii sa nu poata iesi afara, la program de joaca sau activitati in aer liber. Cartierului Obcine ii mai trebuie o piata, cit mai mult spatiu verde, un iluminat corespunzator, masuri sporite pentru siguranta cetateanului. De asemenea trebuie facute demersuri pentru infiintarea unui sediu CEC, a unui oficiu postal pentru amplasarea unor bancomate si pentru reglementarea regimului juridic al terenurilor.
R-Consultarea cetatenilor de catre autoritatile administratiei locale in luarea unor decizii cu privire la problemele urbei reprezinta un lucru firesc intr-o societate democratica. Cum credeti ca a functionat acest principiu in municipiul Suceava?
N.B.-Comunicarea a lipsit cu desavirsire. Singurele semnale au circulat de la cetateni prin intermediul presei si al reclamatiilor sau a audientelor.
Desi legea Administratiei Publice Locale le impune acest lucru, nici primarul si nici consilierii sau alte institutii ale administratiei publice locale nu s-au consultat cu cetatenii (buget, etc ). Consider ca acest mod de lucru trebuie sa inceteze. Este in interesul tuturor ca prin dezvoltarea si manifestarea simtului civic, cetatenii sa participe atit la luarea deciziilor cit si la aplicarea lor. Fara un sprijin concret din partea cetatenilor, nici o administratie nu va fi eficienta. Este evident ca se vor cheltui mai putini bani cu curatenia daca cetatenii o vor pastra mai bine, iar solutiile cele mai bune pot veni chiar de la cetateni. Eforturile administratiei locale se vor putea orienta catre prioritatile comunitatii, daca va exista comunicare. Sprijinul cetatenilor poate veni si prin implicarea lor si a firmelor in proiecte comune cu administratia cu conditia ca aceasta din urma sa gaseasca acele canale de comunicare pentru a-i atrage. Solutia ar suna in felul urmator: politica pentru oameni, nu pentru politicieni, politica cu oamenii. Actiunile gindite si coordonate doar din fotoliile din Areni nu vor fi eficiente, nu vor determina implicarea activa a cetatenilor.
R-Profesati in mediul universitar care se confrunta ca si alte domenii de activitate cu multiple probleme. Credeti ca din calitatea de consilier local va puteti implica in solutionarea lor?
N.B.-Scoala trebuie sa reprezinte un motor de baza a comunitatii locale, o emblema, polul activ in jurul caruia se vor initia actiuni. Statul si administratia locala trebuie sa acorde atentie maxima invatamantului, ca fiind o investitie esentiala, pe termen lung. Asa cum tratam educatia, asa va fi si viitorul unei natii si deci si al comunitatilor locale.
In perspectiva integrarii europene, acest capitol devine unul de baza.
Municipiul Suceava este privilegiat prin functionarea aici a unei universitati. Administratiei locale ii revine obligatia de a initia proiecte, la care sa participe unitati economice, invatamantul superior si cel preuniversitar. Dezvoltarea cercetarii universitare ar putea duce la implementarea unor noi produse sau tehnologii. Specialistii din Universitate vor trebui sa acorde sprijin in perspectiva introducerii normelor comunitatii europene pentru toate sectoarele vietii economico-sociale. Parteneriate de acest tip vor contribui la dezvoltarea economica a zonei, atragerea investitilor straine, crearea de locuri de munca, schimburi internationale. Se vor crea premizele unei mai bune orientari profesionale. Universitatea este in continua dezvoltare. In calitate de consilier local voi initia si sustine proiecte de amenajare a unui nou campus, atribuirea unui spatiu corespunzator pentru o Casa de cultura a studentilor si tineretului, sprijin in ameliorarea conditiilor de cazare (locuri), facilitati in infiintarea unor firme, variante in vederea petrecerii timpului liber, dezvoltarea sportului in scoli, respectarea legii cu privire la facilitatile in transportul local acordate studentilor si elevilor. Acestia vor trebui sa poata beneficia de reduceri si pe mijloace maxi-taxi.
R-Care este mesajul dumneavoastra catre suceveni?
N.B.-Sunt impotriva oportunismului si al migratiei politice, drept pentru care imi exprim speranta ca cetatenii vor sanctiona prin votul lor pe cei care au promovat asemenea practici. Esential pentru democratie este implicarea cetatenilor. As recomanda tuturor sucevenilor care au ceva de spus, sa se implice. Sa se apropie de acele partide sau organizatii care le ofera un cadru de exprimare. Daca tot mai multi cetateni onesti si capabili se vor implica, inclusiv in politica, partidele vor trebui sa tina tot mai mult seama de acest fapt si sa fie reconsiderata morala in politica. Acest lucru ar putea duce si la revigorarea, la improspatarea clasei politice. Tinerii pot sa aiba de aceasta data un rol decisiv prin implicare activa, concreta. Nu neglijam nici rolul femeilor si pensionarilor. Daca nu te implici, altii vor decide in locul tau si nu e bine. Vreau sa va spun ca voi demisiona, dupa doi ani de mandat, daca nu-mi voi respecta principalele puncte propuse de mine si care se regasesc in programul PD pentru alegerile locale, program cu care echipa de candidati a PD se va prezenta in fata electoratului.
Intră acum și în grupul de