Consultari privind gospodariile de subzistenta in perspectiva integrarii in UE


Intră acum și în grupul de

Dezbaterea, care a avut loc in cadrul Consiliului Consultativ dedicat Capitolului 7 – „Agricultura”, a avut drept scop identificarea celor mai bune solutii de negociere a acestui capitol.

La intrunire au participat: Negociatorul Sef adjunct cu UE, dl. Leonard Orban, Secretarul de Stat in MAPDR, dl. Nicolae Istudor, precum si reprezentanti ai Federatiei „Agrostar”, Universitatii Agronomice Iasi, Blocului National Sindical, Camerei de Comert si Industrie, Institutului de Economie Agrara, Institutului de Economie Mondiala, Universitatii Bucuresti, Institutului de Economie Nationala, Asociatiei Oamenilor de Afaceri, LMPUR 89, Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, Institutului European, Partidului National Liberal, Universitatii de Stiinte Agrare Cluj – Napoca.

„V-am fi recunoscatori daca ne-ati prezenta opiniile dumneavoastra referitoare la gospodariile de subzistenta si a fermelor de semi-subzistenta. Dorinta noastra este sa le cuprindem cat mai bine in structuri de piata. Avem nevoie de argumente pentru a face acest lucru in negocierile cu Uniunea Europeana”, a subliniat dl. Vasile Puscas, Ministru Delegat, Negociator Sef cu UE.

Printre masurile propuse de catre participantii la acest Consiliu Consultativ dedicat Capitolului 7 – „Agricultura” s-au numarat: dezvoltarea infrastructurii rurale (canalizare, apa curenta etc.), stimularea asocierii acestor ferme, a dezvoltarii unor afaceri non-agricole (procesarea produselor agricole in zona rurala, servicii, turism rural etc.), folosirea grupurilor de exploatare in comun (stimularea asocierii in cadrul unor familii), stimularea investitiilor straine in agricultura, oferirea de consultanta pentru elaborarea unor planuri de afaceri necesare agricultorilor pentru obtinerea de finantare, incurajarea productiei ecologice. Participantii la dezbatere considera de asemenea importante masuri precum: stimularea colectarii si comercializarii in comun a produselor, pre-pensionarea si suplinirea pensiilor pentru populatia imbatranita, incurajarea tinerilor pregatiti in domeniul agrar sa lucreze in agricultura, educatia si calificarea fortei de munca. S-a apreciat ca este necesara reducerea numerica si nu desfiintarea totala a fermelor de subzistenta si semi-subzistenta. Potrivit opiniilor exprimate in cadrul Consiliului Consultativ dedicat Capitolului 7, principalele masuri prin care aceste ferme pot deveni rentabile apartin politicii de dezvoltare rurala. Noua Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene incurajeaza tocmai acest tip de masuri, tansferand tot mai multe fonduri de la platile directe catre dezvoltarea rurala.

„Cautam in permanenta cele mai bune solutii in procesul de negociere pentru ca in momentul in care vom adera la piata comunitara sa nu suferim socuri, ci sa fim capabili sa ne adaptam mediului acestei piete. Capitolul 7 – „Agricultura” este unul dintre cele mai sensibile capitole de negociere, avand in vedere implicatiile economice si sociale dar si permanenta evolutie a Politicii Agricole Comune. Este necesar sa tinem pasul cu aceste evolutii si, in acelasi timp, sa anticipam ce se va intampla peste cativa ani pentru a ne orienta inca de pe acum spre domeniile in care avem sanse sa fim competitivi. Pot sa va asigur ca, in cadrul negocierilor la Capitolul „Agricultura”, ne vom bate pentru obtinerea celor mai bune rezultate posibile si pentru solutiile cele mai favorabile Romaniei, mai ales in domenii sensibile precum suprafetele, dezvoltarea rurala, viticultura, laptele, zaharul, etc.” a aratat Ministrul Delegat, Negociator – Sef cu Uniunea Europeana, domnul Vasile Puscas.

In Romania exista un numar insemnat de gospodarii de subzistenta si ferme de semi-subzistenta. Negocierile la Capitolul 7 – „Agricultura” sunt in curs de desfasurare si au la baza aceleasi principii dupa care s-au ghidat negocierile cu cele 10 state care au aderat la Uniunea Europeana in primul val al acestei extinderi.


Intră acum și în grupul de