Intră acum și în grupul de
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, numit în traditia romaneasca Sanmedru, este prăznuit în ziua de 26 octombrie, iar a doua zi, pe 27 octombrie, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou.
Potrivit site-ului, Crestinortodox.ro, credintele si legendele populare il infatiseaza pe Samedru ca pe un batran obisnuit, pastor sau crescator de vite. Acum, in plina toamna, intr-o perioada de imbatranire simbolica a timpului, se considera ca zeitatea populara murea si invia simbolic in cadrul unui ceremonial nocturn asemanator revelionului, numit „focul lui Samedru”, la care participa intreaga comunitate.
Fiind un important stalp calendaristic, sarbatoarea concentra numeroase acte ritualice, de purificare si de divinatie, precum si practici de pomenire a mortilor si de pronosticare meteorologica. Ciobanii isi aruncau cojoacele in mijlocul tarlei pentru a proba cum va fi iarna. Daca pe cojoc se aseza o oaie alba se considera ca iama va fi lunga si aspra, iar daca se aseza o oaie neagra se preconiza ca iarna va fi blanda.
Traditia mai arata ca in Ajun de Sanmedru, batranele din sat impart ofrande cu covrigi, paine, mere, struguri si cu prune uscate celor care sar peste „focurile vii”, pentru ca acestia sa aiba belsug in casa.
Totodata, in ziua praznicului, in Bucovina nu se seamana usturoi, pentru ca tot anul va fi paguba in acea gospodarie.
Taranii il cinstesc pe Sfantul Dumitru, Izvoratorul de Mir, cel care a daruit oamenilor vinul, care se sfinteste pentru Sfanta Impartasanie.
Intră acum și în grupul de