Intră acum și în grupul de
“Sarbatorim impreuna cu celelalte state europene, ca cetateni ai Europei, ziua de 9 mai – acest simbol al unitatii si solidaritatii continentului nostru.
In istoria ultimelor decenii, doar solidaritatea a putut determina ruperea Cortinei de Fier care a separat continentul vreme de jumatate de secol si afirmarea celorlalte valori constitutive ale Europei: libertatea, democratia, primatul legii si respectul demnitatii umane, egalitatea, progresul economic si social”, a aratat Nastase.
El a adaugat ca unul dintre parintii fondatori ai Europei, Robert Schuman, afirma ca Europa unita nu va fi creata dintr-o data si ca dupa 54 de ani, cuvintele lui Robert Schuman au o semnificatie aparte.
“La baza constructiei europene, in care Romania va fi membra cu o contributie de prestigiu, se afla cea mai importanta valoare europeana, aceea a solidaritatii. Doar solidaritatea a putut face ca evenimentul de la 1 mai 2004 – aderarea a 8 state din Europa Centrala si de Est si 2 mediteraneene – sa dea o noua impetuozitate proiectului ambitios al unitatii europene intarite la care Romania este pregatita sa participe pe deplin”, precizeaza Nastase.
El a mai aratat ca aderarea celor 10 noi membri face ca ziua Europei din acest an sa aiba o anvergura istorica.
“Istoria Europei secolului 20 macinat de razboaie si crize a luat sfarsit. 9 mai 2004 este prima zi a Europei care se situeaza in noua istorie a Europei mileniului trei. O istorie a pacii si bunastarii in care constructia continentala fara precedent, intarita prin aderarea a inca 10 state si, in curand a Romaniei si Bulgariei, va marca in mod pozitiv si decisiv evolutiile de pe scena politica internationala”, se mai arata in mesajul premierului roman.
Adrian Nastase a tinut sa sublinieze ca Romania face parte din actualul proces de extindere al Uniunii Europene – al cincilea din istoria acesteia – proces inclusiv si ireversibil, cum a fost el definit in concluziile Consiliilor Europene. In parcursul nostru european, anul 2004 este decisiv. Este anul in care Romania doreste incheierea negocierilor sale de aderare, creand conditiile pentru ca anul viitor sa semnam Tratatul de Aderare, iar in 2007 sa se alature efectiv marii familii europene.
”Aceste obiective sunt clare si in Romania si in Uniune. Ele au fost confirmate de Consiliul European din decembrie 2003. Ne-am asumat misiunea clara si responsabila pentru atingerea tintelor pe care ni le-am propus. Este un efort national de cea mai mare anvergura si am convingerea ca vom reusi ca aderarea sa fie indeplinita la timp si in folosul cetatenilor nostri.
Eforturile din aceste luni vor conduce la confirmarea deplina a potentialului Romaniei de a fi deopotriva cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Vom confirma cu energie, ambitie si seriozitate capacitatea noastra de a gestiona procesul integrarii europene in folosul cetatenilor, pentru sincronizarea functionarii economiei noastre, a administratiei, a institutiilor la ritmul si nivelele de performanta ale Uniunii”, a mai afirmat premierul.
Adrian Nastase a mai adaugat ca vointa romanilor pentru confirmarea locului lor binemeritat in marea familie europeana este – in 2004 – o certitudine, iar integrarea Romaniei in Uniunea Europeana reprezinta doar o chestiune de timp.
”De aceea, dar si datorita faptului ca suntem de facto europeni, ziua Europei este si ziua noastra. De 9 mai, Romania saluta Europa si isi reafirma dorinta de a pasi pe portile-i deschise pentru a contribui la desavarsirea in continuare a proiectului unic european si la armonia familiei europene solidare si puternice”, a conchis premierul.
Intră acum și în grupul de