Intră acum și în grupul de
In ultimele saptamani opozitia a acuzat de mai multe ori Guvernul ca intentioneaza sa vicieze rezultatul alegerilor.
Controversa cea mai apriga, dupa referendum, a fost iscata de folosirea abuziva a urnelor mobile care ar modifica rezultatul scrutinului.
Presedintele BEC, Petre Similean, i-a mai anuntat pe presedintii Birourilor Electorale ca pana dupa alegeri nu sunt obligati sa judece cauze, avand statut de detasati.
Candidaturile pentru alegerile locale pot fi depuse pana simbata la ora 24, astfel ca termenul limita se va suprapune cu prima zi de campanie electorala.
Petre Similean a adus clarificari si in ceea ce priveste observatorii independenti din sectiile de votare. Acestia trebuie sa fie membrii ai unor ONG-uri care au ca obiect de activitate apararea drepturilor omului.
Pentru ca au fost inregistrate deja cazuri, Petre Similean a atras atentia ca, nu este interzis ca ONG-urile care vor sa aiba observatori la alegerile din iunie sa aiba si alte obiecte de activitate in statut.
Declaratiile de avere ale candidatilor, introduse recent de guvern si contestate vehement de opozitie, sunt obligatorii si trebuie depuse la Birourile Electorale de Circumscriptie.
Petre Similean a mai spus ca la membrii consiliilor locale ce vor candida la functiile de viceprimar vor depune o declaratie pe proprie raspundere privind eventuala lor relatie cu fosta Securitate doar dupa constituirea consiliilor.
Biroul Electoral Central a respins si cererea inaintata de PRM de a se refuza inregistrarea candidaturii ministrilor Mircea Geoana si Ioan Rus. Cei doi membrii ai Guvernului candideaza pentru primariile Bucuresti si Cluj.
Cererea se baza pe faptul ca pe perioada campaniei electorale cei doi nu isi pot indeplini mandatul de ministri si astfel ar fi incalcata constitutia, legile electorale si legea raspunderii ministeriale.
Intră acum și în grupul de