PNA nu vrea sa prezinte raportul in fata Parlamentului


Intră acum și în grupul de

Ioan Amarie spune ca procurorul, ca magistrat, face parte din autoritatea judecatoreasca si ca, prin urmare, nu trebuie sa dea socoteala unei alte puteri a statului, in legatura cu ceea ce face.
Pe de alta parte, Ioan Amarie spune ca PNA efectueaza urmarirea penala a mai multor parlamentari si ca prezentarea si dezbaterea activitatii PNA in Parlament ar influenta in mod negativ desfasurarea anchetelor.
„Prezentarea si dezbaterea raportului de activitate in fata Parlamentului ar influenta in mod negativ desfasurarea urmaririi penale in aceste cauze” si, de asemenea, „ar constitui un bun prilej de declansare a unor discutii politice si acuzatii de partizanat politic, contribuind astfel la politizarea luptei impotriva coruptiei si la crearea de noi presiuni asupra desfasurarii normale a activitatii PNA” spune procurorul general al PNA, Ioan Amarie.
Atat PSD, cat si opozitia gasesc deplasata initiativa procurorului general al PNA. Secretarul Comisiei Juridice a Senatului, Ion Predescu, spune ca, argumentul referitor la eventuale presiuni pe care parlamentarii le-a putea exercita asupra PNA, nu este valabil.
Opinia senatorului PSD Ion Predescu este impartasita si de reprezentantii opozitiei. Senatorul PNL Paul Pacuraru critica, de altfel, si raportul propriu-zis, pe care PNA l-a depus recent la Parlament.
Ioan Amarie mentioneaza ca, in afara PNA, nici un alt organ al autoritatii judecatoresti nu este obligat sa prezinte Parlamentului raportul anual de activitate.
Conform reglementarilor in vigoare, procurorul are calitatea de magistrat, iar PNA este o componenta a autoritatii judecatoresti, mai aminteste Ioan Amarie, care apreciaza ca prin obligarea magistratului-procuror de a prezenta puterii legislative un raport privind activitatea acestuia se incalca dispozitiile constitutionale care proclama principiul separatiei si echilibrului puterilor legislativa, executiva si judecatoreasca.
In opinia procurorului general al PNA, prevederile referitoare la elaborarea si prezentarea raportului de activitate Parlamentului sint in contradictie cu cele din OUG 43/2002, care stipuleaza ca „PNA este independent in raport cu instantele judecatoresti si cu parchetele de pe linga acestea, precum si in relatiile cu celelalte autoritati publice”.
Ioan Amarie mai sustine ca intocmirea unui raport, „de o asemenea importanta”, „blocheaza activitatea PNA pe o perioada de peste o luna de zile, intrucit necesita un volum mare de munca pentru culegerea si prelucararea informatiilor, precum si pentru redactarea materialului, in conditiile in care acesta institutie este supraaglomerata si ar putea, in acest timp, sa se ocupe de importante actiuni operative”.


Intră acum și în grupul de