Intră acum și în grupul de
„Acceptarea Turciei de catre UE”, a declarat Verheugen in cadrul unui discurs important la Bruxelles, „ar arata tarilor islamice ca le consideram parteneri egali”.
Guenter Verheugen a incurajat de asemenea Romania, afirmand ca ea nu trebuie decuplata de vecina sa Bulgaria. Ambele spera sa adere la UE in 2007.
El a indicat insa clar ca de-acum inainte, prioritatea numarul 1 nu trebuie sa fie largirea ci aprofundarea integrarii economice si politice.
In primele zile de dupa cea mai mare extindere a Uniunii Europene, UE se intreaba cat de departe poate merge.
Raspunsul clar este „nu prea mult”. Guenter Verheugen, care a supravegheat asa numita extindere „big bang” in fostul bloc comunist, a declarat ca a fost un eveniment unic, care probabil nu se va mai repeta.
Dar, la o conferinta asupra extinderii, Verheugen a asigurat cele doua candidate ramase, Bulgaria si Romania, ca ele fac parte din acelasi proces. Recent, Romania a fost avertizata in termeni categorici ca ar putea rata aderarea in 2007 daca nu rezolva problema coruptiei si nu accelereaza reformele.
Recent, cancelarul german Gerhard Schroeder si-a socat auditoriul din Romania declarand ca Bulgaria nu trebuie lasata sa-si astepte vecinul mai lent. Verheugen este de parere ca avertismentul a avut efectul scontat.
Aducand elogii premierului Adrian Nastase, aflat in vizita la Bruxelles, pentru „un nou dinamism in pregatirile Romaniei”, comisarul european pentru extindere a declarat ca aderarea la UE in 2007 este un obiectiv realist atat pentru Bulgaria cat si pentru Romania.
„Ambele il pot atinge”, a declarat Verheugen. „Nu trebuie sa le decuplam si cu siguranta nu trebuie sa le spunem ca trebuie sa mai astepte pana ce reflectam asupra consecintelor aderarii celor 10. Nu va mai fi o alta extindere „big bang”. Bulgaria si Romania sunt doua tari, dar nu un nou grup. Ele apartin recentului val de aderare” a declarat comisarul european.
Schimbarea de ton a domnului Verheugen fata de Romania a surprins oarecum. Dar oficiali UE spun ca el a incurajat dintotdeauna tarile candidate. In plus, el tinde sa se uite la tabloul general, nu la detalii, iar Romania si Bulgaria nu sunt decat detalii in unificarea Europei dupa Razboiul Rece.
Verheugen a incurajat si tarile balcanice, considerate potentiali candidati. El a spus ca Croatia este bine pregatita si ca va incepe probabil foarte curand negocierile de aderare. Aceasta, a adaugat el, va trimite un semnal si altor tari balcanice, unde situatia este mai putin favorabila.
Pe masura ce incepe sa digere consecintele extinderii, UE are inca in fata o decizie foarte dificila. In decembrie, liderii UE vor trebui sa decida daca sa inceapa negocieri de aderare cu Turcia, pe baza unui raport detaliat al dlui Verheugen.
In contextul unei dezbateri aprinse in Germania, Franta si Austria, unde se pune intrebarea daca nu cumva UE si-a atins limitele, comisarul european a avertizat impotriva amanarii deciziei. Orice amanare, a spus el, ar putea stopa reformele politice actuale din Turcia.
„Turcii sunt un popor mandru”, a declarat Verheugen. Ei nu pot fi inselati cu promisiuni desarte. Si a subliniat importanta strategica crescanda a Turciei dupa atacurile de la 11 septembrie 2001. El a anuntat ca este in pregatire un raport al Comisiei Europene, care va examina impactul economic, politic si bugetar pe care aderarea Turciei l-ar putea avea pentru UE.
Oficialii UE spun ca studiul va fi probabil gata la toamna. Dar odata ce se va fi luat o decizie in privinta Turciei, a spus dl Verheugen, lista candidatilor la UE va fi inchisa pentru viitorul previzibil.
Uniunea Europeana ofera fostelor republici sovietice, cum ar fi Rusia, Ucraina, Moldova, Belarus, etc., o mai mare cooperare si asistenta sporita dar nu si apartenenta la Uniune.
Intră acum și în grupul de