Proiect de Lege privind prevenirea si combaterea dopajului in sport


Intră acum și în grupul de

Agentia va elabora strategia nationala antidoping si va stabili programul national anual de testare doping, cu respectarea Standardului international pentru testari al Agentiei Mondiale Antidoping, in baza caruia se vor efectua controale doping.

Orice sportiv este obligat sa se supuna controalelor doping, atat in timpul competitiilor, cat si in afara acestora – in perioadele de pregatire, asigurandu-i-se confidentialitatea identitatii sale pana la solutionarea cazului.

In ceea ce priveste controalele doping, proiectul de lege stabileste doar cadrul general referitor la efectuarea acestora, procedura de desfasurare a controlului urmand sa fie reglementata in Normele metodologice de organizare si desfasurare a controalelor doping, care vor fi elaborate de Agentia Nationala Antidoping. Aceste controale nu ii vizeaza exclusiv pe sportivi ci si personalul din anturajul sportivilor – antrenori, instructori, manageri, colectiv tehnic, personal medical, oficiali, – pentru a preveni orice tentativa de dopaj.

Proiectul introduce abateri si sanctiuni penale pentru incalcarile reglementarilor antidoping de catre persoanele din anturajul sportivilor.

Orice incalcare de catre sportiv a reglementarilor antidoping in timpul competitiei atrage descalificarea avand ca rezultat invalidarea rezultatelor individuale obtinute in acea competitie, retragerea medaliei, a punctelor sau a premiilor.

Utilizarea unei substante interzise, a metabolitilor sau markerilor acesteia, cu exceptia substantelor speciale din Lista doping, precum si utilizarea sau tentativa de a utiliza o metoda interzisa, detinerea de substante sau metode interzise se sanctioneaza cu suspendarea din activitatea sportiva pe o perioada de 2 ani la prima abatere si pe viata la cea de-a doua abatere.

Astfel, procurarea, distribuirea, oferirea, vanzarea ori administrarea de substante dopante sportivilor se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda de la 50 milioane lei la 100 de milioane lei.

Prescrierea sau administrarea de substante dopante sportivilor, de catre medicii sportivi, se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 4 ani sau cu amenda de la 75 milioane lei la 150 milioane lei. Tentativa se pedepseste.

Indemnul, prin mijloace, la consumul de substante dopante in vederea sporirii capacitatii de performanta, daca este urmat de executare, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda de la 25 de milioane lei la 75 milioane lei.

Daca indemnul nu este urmat de executare, pedeapsa este inchisoare de la doua luni la 2 ani sau amenda de la 15 milioane lei la 50 milioane lei.

Federatiile sportive nationale au obligatia de a constitui o comisie antidoping proprie, responsabila cu prevenirea si combaterea dopajului, care urmareste instruirea sportivilor si a personalului asupra efectelor si a consecintelor ce pot decurge din apelarea la substante si metode interzise. De asemenea, au obligatia de a constitui o instanta de apel, independenta de cea care a impus sanctiunea in prealabil, la care poate apela orice sportiv sau persoana din anturajul acestuia, invinuita de incalcarea reglementarilor antidoping.

Proiectul legislativ este in concordanta cu reglementarile Comitetului Olimpic International, ale Conventiei Antidoping a Consiliului Europei, precum si ale Codului Mondial Antidoping elaborat de Agentia Mondiala Antidoping.

Proiectul de Lege va fi transmis Parlamentului, spre dezbatere si adoptare.


Intră acum și în grupul de