Intră acum și în grupul de
Liderul Uniunii Judeţene Sindicale Pro Educaţia Suceava, Traian Pădureţ, consideră că proiectul ordonanţei de urgenţă privind salariile bugetarilor este „aberant” în condiţiile în care profesorul debutant va avea salariu mai mare decât cel cu definitivat şi vechime între şase şi zece ani.
Într-un comunicat de presă, Traian Pădureţ arată că în urma solicitărilor unor sindicate pentru mărirea salariilor debutanţilor din învăţământ cu 50 la sută, Guvernul României propune o ordonanţă de urgenţă privind salariile bugetarilor, inclusiv ale slujbaşilor şcolii româneşti.
El arată că în urma calculelor se evidenţiază că debutanţii vor avea salariile mai mari decât cei cu definitivat şi vechime de peste şase ani.
Astfel, potrivit proiectului de ordonanţă, salariile bugetarilor rămân îngheţate în anul 2014, la nivelul lunii decembrie 2013, iar salariul brut al unui profesor debutant, cu vechime între zero şi doi ani, care este în acest moment de 1.139 lei, va avea conform acestui proiect de ordonanţă, 1.253 lei, în timp ce salariul brut al unui profesor cu definitivat cu vechime între doi şi şase ani este în acest moment de 1.148 lei, iar prin proiectul de ordonanţă va ajunge la 1263 lei. „Diferenţa dintre un profesor debutant şi un profesor cu definitivat cu 2-6 ani vechime este acum de 9 lei şi creşte diferenţa între debutant şi cel cu definitivat, în urma aplicării proiectului de ordonanţă, la colosala sumă de zece lei”, arată Pădureţ.
El subliniază că salariile brute ale profesorilor cu vechime mai mare de şase ani rămân aceleaşi ca în luna decembrie 2013 ceea ce înseamnă că un profesor cu definitivat şi vechime între şase şi zece ani va avea în 2014 salariul brut de 1.160 lei, iar profesorul cu gradul didactic II şi vechime între şase şi zece ani, va avea în 2014 salariul brut de 1.217 lei. „Concluzia este simplă: în urma aplicării proiectului de ordonanţă, profesorul debutant cu între zero şi doi ani vechime şi profesorul cu definitivat cu vechime între 2 şi 6 ani, vor avea salariile mai mari faţă de profesorul cu definitivat şi vechime între 6 şi 10 ani şi faţă de profesorul cu gradul didactic II şi vechime între 6 şi 10 ani”, atrage atenţia liderul sindical sucevean.
El arată că sindicaliştii doresc, susţin şi au solicitat mărirea salariilor personalului nedidactic şi didactic din învăţământ. „Să faci o asemenea mărire, fără a lua în calcul impactul, este incompetenţă”, precizează Pădureţ.
El se mai întreabă de ce dacă în acest moment salariul minim pe economie este de 800 lei, se înmulţeşte coeficientul de ierarhizare cu 600 lei, când Guvernul promite mărirea salariului minim pe economie în 2014.
Intră acum și în grupul de