Intră acum și în grupul de
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că este dispus să realizeze o colaborare cu Casa Culturii şi să aloce fonduri pentru ca această clădire să fie salvată de la degradare. Într-o conferinţă de presă, el a arătat că această clădire, care este în proprietatea a patru confederaţii sindicale, se degradează din cauză că nu este finanţată corespunzător, iar directorul instituţiei a spus că este nevoit să închirieze spaţiile pentru diferite activităţi pentru a putea asigura plata utilităţilor şi întreţinerea clădirii. „Acolo numai cultură nu se mai face”, susţine primarul municipiului reşedinţă de judeţ.
El a precizat că la cererea Ordinului Arhitecţilor din România a solicitat clasificarea Casei Culturii ca monument istoric, ceea ce presupune că nu se vor putea face modificări clădirii fără avizări speciale. „Nu este corect ca un edificiu de cultură să fie într-o zonă de degradare”, a mai spus Lungu, care consideră că va trebui ca şi municipalitatea să se implice în menţinerea unei clădiri de referinţă a oraşului.
El a mai declarat că se discută la nivel guvernamental ca aceste case de cultură să treacă în proprietatea autorităţilor locale. “Trebuie însă să o salvăm ca să avem ce prelua”, a mai spus Ion Lungu.
În luna iunie, municipalitatea suceveană a primit din partea Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură o adresă privind o colaborare în gestionarea Casei de Cultură din Suceava, iar primarul declara la acea vreme că va trebui găsită o formulă prin care măcar mobilierul celor două săli de spectacole, sistemul de aerisire şi cel de încălzire să fie înlocuite în condiţiile în care clădirea are nevoie de reparaţii capitale.
Casă de Cultură a municipiului Suceava, proiectată de arhitectul Nicolae Porumbescu, a fost inaugurată în anul 1969. Clădirea are trei etaje, parter, demisol şi mansardă şi include o sală de spectacole cu aproximativ 800 de locuri, o sală de conferinţe cu aproximativ 200 de locuri, trei săli pentru expoziţii, o sală studio cu peste 250 de locuri, două foaieruri de recepţie, o sală de orchestră, o sală de balet, cabine pentru actori, o sală pentru discotecă, săli pentru cursuri, bibliotecă cu sală de lectură, cabine de proiecţie, mare parte dintre spaţii fiind închiriate unor firme.
Intră acum și în grupul de