Intră acum și în grupul de
Autorităţi din România, Ucraina şi Republica Moldova, au participat, miercuri, la Gura Humorului, la inaugurarea Porţii prieteniei româno-ucrainene din parcul Olga Kobyleanska şi au depus coroane de flori la bustul scriitoarei din acest parc. Evenimentul a avut loc cu prilejul sărbătoririi a 150 de ani de la naşterea scriitoarei naţionale a Ucrainei, Olga Kobyleanska, născută la Gura Humorului, totodată fiind oficiat şi un Te Deum în limbile ucraineană şi română, în memoria acesteia.
În discursul său, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a evocat viaţa scriitoarei Olga Kobyleanska ce a trăit în Bucovina atât în perioada când regiunea era sub administrarea Imperiului Austro-Ungar, cât şi în perioada când Bucovina a fost unită, în întregime cu România, dar şi o scurtă perioadă când actuala regiune Cernăuţi a intrat în componenţa Ucrainei. „Acest destin a fost trăit de Bucovina, o zonă zbuciumată, lovită din toate părţile. Trăim momente complicate care ne pot schimba destine. Sper că Ucraina va alege calea bună. Ceea ce vă pot spune este că noi rămânem aici. Indiferent de ceea ce se decide, suntem vecini, suntem bucovineni”, a spus Nechifor.
La rândul său, consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyly Boieciko, a arătat că şi ucrainenii îşi doresc să adere la Uniunea Europeană. „Suntem prieteni, suntem ţări vecine, popoarele noastre vor să trăiască în pace, în bunăstare, în Europa, în Uniunea Europeană”, a spus consulul general al Ucrainei.
Şi prim-vicepreşedintele Administraţiei Regionale de Stat din Cernăuţi, Gheorghe Haliţă, a spus că Olga Kobyleanska, uneşte cele două regiuni pentru dezvoltarea relaţiilor româno-ucrainene. „Acum sunt convins că Olga Kobyleanska, tradusă în numeroase limbi, nu uneşte doar Ucraina şi România ci uneşte toată civilizaţia europeană. Dumneavoastră sunteţi membri ai Uniunii Europene, noi dorim şi sperăm să devenim candidaţi la aderare”, a spus prim-vicepreşedintele administraţiei regionale din Cernăuţi.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a subliniat, la rândul său, că Parcul prieteniei româno-ucrainene va face ca aceste relaţii, în special cele culturale între cele două ţări să fie întărite. „Avem mai multe lucruri care ne unesc decât cele care ne despart”, a spus Sinescu.
La Humor, a fost vernisată o expoziţie fotografică ce evocă viaţa scriitoarei Olga Kobyleanska, iar Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani a prezentat spectacolul „Prinţesa” după nuvela cu acelaşi nume a Olgăi Kobyleanska, dramatizarea fiind realizată de Vasyly Dovhei
Tot miercuri, oraşul Gura Humorului a semnat acorduri de înfrăţire cu oraşul Hotin din Ucraina, cu oraşul Rezina din Republica Moldova şi cu oraşul sucevean Siret în vederea promovării, în comun, a unor proiecte de dezvoltare.
Primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a declarat că înfrăţirea cu oraşul Rezina a pornit de la colaborarea dintre liceul Alexandru cel Bun din oraşul moldovean şi Colegiul Naţional „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului şi a subliniat că documentul de colaborare a fost întocmit doar în limba română pentru că „limba moldovenească este izbitor de asemănătoare cu limba română” în timp ce documentul cu Hotin a fost întocmit în română, ucraineană şi engleză.
Intră acum și în grupul de