Ministrul Agriculturii a inaugurat, la Sadova, o ferma de vaci la standarde euro


Intră acum și în grupul de

Ferma de vaci de la Sadova a fost realizata printr-un proiect care prevede constructia de ferme, in zone protejate ecologic, finantarea fiind asigurata, in proportii egale de beneficiarii viitoarelor ferme sprijiniti de marii procesatori de lapte si de guvern.

Beneficiarii trebuie sa detina 20 de ha de terenuri, in proprietate sau administrare, iar recuperarea investitiei se va realiza din vinzarea laptelui care va fi preluat de firmele de procesare ce sprijina financiar si logistic proiectul.

Fermele vor avea 20 de animale si sint dotate cu instalatii de muls, racire si filtrare a laptelui, sint prevazute cu constructii ecologice de transport si depozitare a deseului de grajd.

Ilie Sirbu a precizat ca in acest an, printr-un program guvernamental, se vor construi la nivelul tarii 150 de astfel de ferme la standarde europene, Guvernul asigurind finantarea pentru constructie, dotari, tehnologie si popularea acestora cu vaci de rasa superioara.

Investita pentru constructia unei ferme este de aproximativ 70 de mii de euro, iar in judetele Suceava si Botosani vor fi construite, cu sprijinul La Dorna, un numar de 50 de astfel de ferme.

Ilie Sirbu a apreciat ca acesta este un pas foarte important in dezvoltarea zootehniei romanesti la standarde europene si a adaugat ca pentru a se ajunge la cota de lapte negociata de Romania cu UE, de 3,3 milioane de tone, va fi necesara constructia, pina in 2009, a aproximativ 30 000 de astfel de ferme.

La rindul sau, presedintele grupului La Dorna, Jean Valvis, a declarat ca acest model de ferma aduce fermierului un beneficiu lunar net cuprins intre 500 si o mie de euro.

Valvis a spus ca se doreste ca intreaga zona carpatina sa devina o puternica zona lactogena care sa livreze lapte ecologic in intreaga Europa.


Intră acum și în grupul de