Si in Marea Britanie social-democratii au pierdut alegerile locale


Intră acum și în grupul de

Ministrul de interne David Blunkett s-a declarat inspaimantat de rezultat, recunoscand ca razboiul din Irak a divizat si partidul si opinia publica. Dar, sustine el, in ciuda infrangerilor suferite, pozitia premierului Blair nu este amenintata in nici un fel.

Este prima oara ca Partidul Laburist este impins pe locul trei intr-un test al opiniei publice de o asemenea importanta.

Ministrul de interne respinge totodata ideea ca rezultatele alegerilor locale ar insemna revenirea conservatorilor in prim-planul scenei politice.

Si totusi cifrele configureaza tabloul clar al revirimentului conservatorilor.

Conform proiectiilor realizate de BBC intr-un numar de 500 de circumscriptii cheie, ar rezulta un total, la scara nationala, de 38% pentru conservatori, urmati de liberal-democrati, cu 30%, in timp ce laburistii ar trena de-abia pe locul trei cu 26%.

Concret, conservatorii lui Michael Howard si-au adjudecat un plus de 229 mandate de consilieri, liberal-democratii condusi de Charles Kennedy au obtinut un plus de 110 de mandate, in timp ce laburistii pierd un masiv 398.

In ce priveste consiliile locale, castigurile conservatorilor apar si mai solide, caci au obtinut controlul asupra altor 11, in timp ce si laburistii si liberal-democratii au pierdut fiecare, primii, 7, ultimii, 2.

Cifrele se prezinta in realitate si mai prost pentru laburisti, caci printre orasele pierdute se numara Newcastle, Leeds, Oxford si Swansea.

Rezultatele defavorabile pun totusi din nou in discutie pozitia lui Tony Blair. In trecut, acesta sugerase ca s-ar putea retrage din functie daca prezenta sa ar deveni stanjenitoare pentru viitorul electoral al partidului.

Intrebat fiind daca epoca Blair se apropie de sfarsit, ministrul de interne David Blunkett a spus ca nici nu se pune problema in acest fel.

„Trebuie sa analizam unde am gresit noi. E necesar sa ne intrebam cum ne percepe electoratul, cum ne intelege mesajul, cum ne adresam oamenilor”.

Co-presedintele conservatorilor Liam Fox spune ca rezultatele sunt un dezastru pentru laburisti. „E rezultatul cel mai defavorabil obtinut
vreodata de un partid de guvernamant”, spune el.

Marea palma pe obrazul laburistilor ar fi insa daca primarul Londrei, Ken Livingstone, si-ar pierde mandatul. Un individ controversat, cu declaratii care mai de care mai excentrice de-a lungul anilor, Livingstone si-a obtinut mandatul concurand impotriva laburistilor, dar acum a candidat din partea partidului lui Blair, care l-a reprimit intre timp in randurile formatiunii.

Singura speranta a laburistilor sa mai atenueze impresia catastrofala sunt alegerile pentru Parlamentul European, ale caror rezultate sunt asteptate duminica seara. Se anticipeaza ca Partidul pentru Independenta Regatului Unit, care militeaza in mod deschis pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, va obtine oarecare castiguri, dar cei ce voteaza cu el provin, cel mai probabil, din randurile electoratului conservator nemultumit.

Intr-un astfel de caz, liderul conservator Michael Howard ar deveni tinta unor atacuri din interiorul propriului partid. Insa in nici un caz virulente, caci el e oricum singurul mare atu pe care-l mai are acum Partidul Conservator, lipsit de multi din „greii” de altadata.

Dar un lucru e sigur, premierul Blair nu prea are motive sa surada in aceste zile in care, poate, i se hotaraste soarta.


Intră acum și în grupul de