Intră acum și în grupul de
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, a luat parte la Consiliul Consultativ în Agricultură, organizat în sala de şedinţe a Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Suceava unde a discutat avantajele înfiinţării unui parc agricol în judeţul Suceava.
Potrivit unui comunicat al Compartimentului de Informare Publică al Consiliului Judeţean Suceava, evenimentul s-a bucurat de prezenţa Directorului Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Suceava, Vasile Schipor, Directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Suceava, Eugen Mogoş, Directorul Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor, Vasile Costan şi Directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Suceava, Mihai Liviu Moraru.
Cei peste 150 de fermieri au asistat la o întâlnire în care s-a realizat atât un bilanţ al activităţii în agricultură pe anul 2013, cât şi un plan multianual pentru anul 2014. Întâlnirea a fost una interactivă astfel încât au putut fi discutate diverse probleme din domeniul agriculturii întâmpinate de fermierii suceveni.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, a precizat că perioada pe care o traversăm este una dificilă deoarece criza financiară începută în anul 2008 s-a abătut şi asupra României producând efecte negative. În aceste condiţii soluţia nu poate fi decât cea a asocierii pentru a crea structuri în comun care să aibă obiective valabile în vederea câştigării unei nişe pe piaţa produselor agricole. „Vreau să vă spun că ceea ce înseamnă activitatea Consiliului Judeţean Suceava, componenta de agricultură nu este una foarte importantă, nu este principalul domeniu de activitate al acestei instituţii, însă, de aceasta avem instituţii, de aceasta avem şi anumite filosofii care ţin de legislaţie, care încearcă să ajute o construcţie mai puternică. Însă tonul, vă rog, să îl daţi dumneavoastră, pentru că sunteţi cei care puteţi să spuneţi cel mai bine ceea ce vă doare, care sunt nevoile, care sunt dificultăţile şi în felul acesta să putem găsi soluţii împreună”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor.
În vederea înfiinţării parcului agricol, Consiliul Judeţean Suceava doreşte să fie partener, astfel încât cei care îşi desfăşoară activitatea în domeniul agriculturii să aibă alături de ei o administraţie publică puternică. Totodată, se doreşte ca prin intermediul acestui demers de asociere, să fie reprezentată fiecare ramură a agriculturii în vederea extinderii acestui format.
„În acest plan strategic care înseamnă, de fapt, înfiinţarea unui parc agricol la nivel de Suceava, trebuie să avem fiecare locul nostru, evident cei care doresc. Vreau să vă spun deschis că nu are sens să pierdem timpul cu cei care nu-şi doresc un astfel de proiect”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.
Cătălin Nechifor a apreciat că ideea de parc agricol se bazează în primul rând pe un teren, pe clădiri, birouri dar şi pe disponibilitatea de a fi găsite soluţii comune în vederea dezvoltării acestui demers. „Avem în acelaşi timp nevoie ca fiecare dintre dumneavoastră să puteţi să ne furnizaţi ceea ce doriţi să se întâmple în agricultura suceveană, unde sunt riscurile majore, unde sunt cele mai mari greşeli care sunt făcute, cele mai mari dificultăţi pe care le întâlniţi în activitatea dumneavoastră ca în felul acesta să putem să le contracarăm, în felul acesta să ne putem apăra împreună”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.
De asemenea, pentru a crea ideea de produs agricol este nevoie ca parcul agricol să fie prevăzut cu o structură de marketing care să ofere servicii în acest sens. „Merg mai departe pe ideea de a crea împreună marketing de produs agricol. Din păcate, şi vă spun cu regret, nu regăsim produsul nostru sucevean în pieţe, nu îl regăsim în magazinele mari, în hipermarket-uri, aşa cum trebuie marketat. Cred că această componentă e mult mai uşor de făcut în comun. Este foarte dificil ca fiecare antreprenor din agricultură să-şi facă o divizie, un serviciu, un birou cu o persoană specializată pe marketing. Cred că o structură de marketing în cadrul acestui parc agricol poate să ne ajute pe toţi”. a apreciat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.
În aceste condiţii, parcul agricol trebuie să fie o placă turnantă a agriculturii sucevene care să poată integra un produs complex, care să fie adus şi procesat într-un loc comun, cu efort financiar comun astfel încât să poată fi distribuit mai departe, arată sursa citată.
Intră acum și în grupul de