Intră acum și în grupul de
Peste 700 de urători şi mascaţi din toate zonele judeţului Suceava au participat, vineri, la o paradă în centrul oraşului Suceava, iar apoi au urat sau au prezentat diverse dansuri şi jocuri cu măşti, la paradă şi spectacol asistând peste cinci mii de persoane.
Parada măştilor şi portului popular specifice fiecărei zone etnografice a judeţului s-a desfăşurat în zona centrală a municipiului Suceava, cetele de urători trecând prin faţa Palatului Administrativ, iar apoi pe o scenă amplasată în perimetrul Trâgului de Crăciun unde au prezentat diverse dansuri şi jocuri cu măşti, dar şi urături.
Faţă de anii precendenţi când în faţa Palatului Administrativ cetele de urători erau aşteptate de reprezentanţii administraţiei judeţene pentru a primi urăturile, în acest an oficialii au preferat să asiste la spectacol din mulţimea adunată pe esplanada din centrul oraşului.
Cetele de urători, însoţite de muzicanţi, au prezentat „jocul ursului”, „dansul caprei” sau „malanca”, o formă de teatru popular cu tentă satirică, unde personajele sunt baba şi moşneagul, doctorul, popa, capra şi ciobanul, căiuţii, ursul, cerbul şi negustorul.
Totodată, au fost prezente şi grupuri de urători însoţiţi de buciumaşi şi plug tras de boi.
Festivalul de datini și obiceiuri de Anul Nou “După datina străbună” face parte din cadrul evenimentului “Crăciun în Bucovina”.
Manifestări similare vor avea loc in data de 27 decembrie la Fălticeni, Breaza, Frasin, Scheia si Salcea, in data de 28-29 decembrie la Vatra Dornei si la Câmpulung Moldovenesc, in data de 30 decembrie la Radauti si la Gura Humorului, si in data de 31 decembrie 2013 la Fântânele, Hânţeşti, Stroieşti, Udeşti, Vicovu de Sus, Bilca, Burla, Marginea, Putna, Arbore, etc.
” frameborder=”0″ allowfullscreen>
Intră acum și în grupul de