Intră acum și în grupul de
De la aceasta data, in mod exceptional, pentru o perioada tranzitorie de zece zile, vizele se vor acorda si in punctele de frontiera, urmand ca, din data de 11 iulie, vizele pentru cetatenii din Serbia si Muntenegru sa poata fi obtinute numai la oficiile consulare ale Romaniei din strainatate.
De asemenea, sunt exceptati de la regimul de vize titularii de pasapoarte diplomatice si de serviciu valabile, precum si cetatenii Sebiei si Muntenegrului, detinatori ai unui permis de sedere valabil, eliberat de un stat membru al Uniunii Europene, Elvetia, Norvegia, Islanda, Canada, Statele Unite ale Americii sau Japonia.
Facilitatile mentionate mai sus vor fi acordate unilateral de Romania.
Pentru toate celelalte categorii de cetateni din Serbia si Muntenegru, se vor aplica prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 194/2002 republicata, privind regimul strainilor in Romania.
Introducerea regimului de vize are loc in contextul preluarii de catre Romania a acquis-ului Uniunii Europene. Masura se aplica in contextul eforturilor Romaniei de incheiere a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeana in anul 2004 si, mai concret, de inchidere a negocierilor pe Capitolul 24 – Justitie si Afaceri Interne.
Masura se aplica unilateral ca urmare a neangajarii autoritatilor de la Belgrad, in demararea negocierilor pentru un acord care sa reglementeze regimul de calatorie al cetatenilor celor doua tari.
In spiritul relatiilor de prietenie si colaborare intre cele doua state, documentul pe care partea romana il propusese spre semnare prevedea acordarea pentru cetatenii Serbiei si Muntenegrului toate facilitatile permise de acquis-ul Uniunii Europene.
Autoritatile federale ale Serbiei si Muntenegrului nu s-au implicat in concretizarea unui asemenea acord, desi au existat demersuri insistente ale MAE al Romaniei la Belgrad pentru a gasi impreuna cu expertii sarbo-muntenegreni modalitatea de introducere a regimului de vize care sa aiba un impact minim asupra relatiilor economice sau culturale dintre cele doua state.
Guvernul Romaniei isi exprima regretul pentru ca a fost pus in situatia de a aplica aceasta masura in mod unilateral. De altfel, in contextul negocierilor de aderare, in spiritul bunelor relatii dintre cele doua tari, incepand cu anul 2001, Guvernul Romaniei a amanat de trei ori indeplinirea angajamentului asumat de Romania cu privire la introducerea regimului de vize pentru Serbia si Muntenegru.
Guvernul Romaniei a solicitat Ministerului Afacerilor Externe ca, impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor, sa actioneze cu maxima operativitate pentru demararea si finalizarea negocierilor, in situatia in care autoritatile din Serbia si Muntenegru vor accepta, totusi, principiile enuntate in proiectul de acord transmis de partea romana.
Guvernul Romaniei isi exprima speranta ca autoritatile de la Belgrad vor reusi sa perceapa introducerea regimului de vize intr-o logica europeana. De altfel, Romania sustine, cu aceeasi consecventa, vocatia europeana a Serbiei si Muntenegrului si va acorda in continuare tot sprijinul posibil pentru afirmarea acesteia si reafirma dorinta de consolidare a relatiilor speciale de colaborare si parteneriat in plan bilateral.
Intră acum și în grupul de