Intră acum și în grupul de
Reporter-Domnule vicepresedinte, iata ca alegerile locale s-au incheiat iar toate partidele au tras linia. Ce se afla sub linia trasa de PD?
Teodor Hauca- In primul rind as vrea sa spun ca daca rezultatul obtinut de PD la nivel national este multumitor, la nivelul judetului nostru situatia este mai mult decit grava. Rezultatul inregistrat este sub nivelul rezervat PD ca simpatie, cu care aproape ca ne-am obisnuit in alegerile anterioare din 1996 sau 2000. Mai trist este faptul ca in aceste alegeri locale am cistigat un numar de primari mult mai mic decit in 2000, an in care am iesit de la guvernare. Sa nu uitam ca scorul electoral de atunci a fost influentat si de antipatia alegatorilor fata de CDR, cu toate ca PD a avut, si pot spune fara rezerve, cei mai buni ministri. Acum am obtinut 10 primari in conditiile in care la alegerile din 2000 obtineam 15, am ratat finala pentru functia de primar al municipiului Suceava, in conditiile in care la scrutinul precedent am jucat-o onorabil, am realizat la votul politic pentru Consiliul Judetean numai 8,3% cu mult sub media pe tara care s-a situat in jurul a 16%. Iarasi ca o tristete este aspectul ca am pierdut locul de prima forta politica de opozitie cistigat dupa alegerile din 2000, loc care a fost preluat acum de aliatii nostri de la PNL. Consider ca rezultatele alegerilor locale trebuie analizate cu maxima responsabilitate. Este de datoria noastra sa ne asumam responsabil acest semiesec si sa luam toate masurile fata de cei vinovati. Intr-un cuvint, trebuie, daca e permis sa o spun, sa taiem in carne vie.
R-Care credeti ca sunt cauzele semiesecului inregistrat de PD?
T.H.-Cred ca principala cauza a fost atitudinea de non-combat politic de care s-a dat dovada. Acest aspect a fost inregistrat pe parcursul celor patru ani. Este greu de explicat motivele care au stat la baza acestei atitudini. Poate o serie de interese personale, poate si faptul ca am ajuns chirias in sediul PSD si asta gratie neglijentei liderilor nostri. O alta cauza ar putea fi si starea de automultumire creata in urma unor sondaje de opinie efectuate inainte de alegeri contind pe aspectul ca desi nu am luat atitudini sau pozitii critice la adresa guvernantilor, iata ca populatia ne simpatizeaza. Inconsecventa cu noi insine, de multe ori devenind duplicitari intr-o serie de actiuni initiate de aliatul nostru, sabotind chiar unele initiative, ne-a facut sa primim ceea ce am meritat. Ca un final al modului nostru de comportare a fost si scandalul declansat de retragerea candidatului la functia de primar al municipiului Suceava si schimbarea listei de candidati pentru Consiliul Local , miscare a carei unda de soc a ajuns in toate localitatile judetului bulversind electoratul. PSD a profitat de aceasta situatie si a largit bresa fara ca sa existe reactii prompte si energice din partea noastra. Rezultatul: unii dintre simpatizantii nostri s-au dus spre PUR, iar altii spre Forta Democrata.
R- Primaria municipiului resedinta de judet este cea mai importanta miza politica pentru un partid cu ambitii. Se stie situatia jenanta in care s-a aflat PD cind la un moment dat avea nu unul ci doi candidati pentru fotoliul de primar declansindu-se un scandal in plina campanie electorala si producind confuzii in rindul sucevenilor. Este clar ca situatia nu a fost gestionata cu maturitate. Cine isi asuma responsabilitatea?
T.H.-Responsabilitatea trebuie sa ne-o asumam cu totii in frunte cu presedintele partidului care l-a incurajat pe fostul nostru candidat Ilie Nita in actiunile sale. Cred ca domnul Nita nu a modificat lista de candidati pentru Consiliul Local Suceava fara o aprobare tacita sau o incurajare. Cumatriile, amicitiile exagerate, au facut ca la debutul campaniei electorale sa se creeze un asemenea scandal si sa puna in pericol credibilitatea partidului si viitorul lui pe scena politica suceveana. Cred ca s-a dat dovada de infantilism politic, iar efectul a fost pe masura si anume obtinerea a numai doua mandate de consilier fata de patru cistigate in anul 2000. Asta a condus la scaderea puterii Aliantei in Consiliul Local Suceava . Spre rusinea noastra am fost intrecuti chiar si de PUR care a cistigat trei mandate de consilier.
R-Radu Pentiuc, candidatul care a fost propus in final a facut o figura frumoasa reusind sa se claseze al treilea cu numai doua saptamini de campanie electorala in spate. Credeti ca daca ati fi iesit din start cu Radu Pentiuc ati fi avut sanse mai mari?
T.H-As putea spune fara sa gresesc ca fara Radu Pentiuc am fi inregistrat un dezastru la nivelul municipiului Suceava. Prin prestatia sa el a reusit sa salveze parte din electoratul PD care era pierdut. Cred ca Radu Pentiuc a dat dovada de reale calitati de om politic si ne-a dat increderea ca in judetul Suceava partidul nostru are viitor. Putini stiu ca in luna octombrie a anului trecut eu am purtat o discutie cu Radu Pentiuc incurajindu-l sa-si depuna candidatura pentru functia de primar al municipiului Suceava. Numai modestia sa si poate dorinta de a nu deranja pe altii l-au facut sa refuze. Sper ca acum si-a dovedit-o lui insusi ca a gresit.
R-Stiu ca aveti si dumneavoastra un merit la scorul bun obtinut de Pentiuc la Primarie sprijinind campania acestuia. A fost un gest facut din prietenie sau din obligatie fata de partid?
T.H.-Sprijinul modest acordat domnului Pentiuc de catre mine, mai mult logistic decit financiar, a fost spre binele partidului, pentru a scoate organizatia Suceava din situatia de criza. A fost si dorinta mea proprie de a-mi verifica intuitia, pentru a ma convinge ca atunci cind am mizat pe domnia sa am avut sau nu dreptate.
R-PD risca sa nu mai fie perceput ca un partid de opozitie tinind cont de atitudinea existenta la virf. Nici in precampanie dar nici in campanie presa nu a semnalat nici o atitudine critica a PD la adresa adversarului politic, PSD. Este o situatie paradoxala. Ce s-a intimplat si ce aveti in vedere ca sa repuneti partidul pe traiectoria normala?
T.H.-Nu cred ca e numai rolul meu de a repune partidul pe traiectoria normala. Acest rol ar trebui sa ni-l asumam cu totii. Cred ca renuntarea la un comportament duplicitar, luarea unor pozitii critice corecte si consecvente la adresa celor vinovati poate duce la relansarea PD-ului. Consider ca macar acum ar trebui sa ne asumam responsabil semiesecul, sa dam dovada de maturitate politica, sa reorganizam structurile partidului nostru la nivel de judet, daca o putem spune, din temelii. Aceste transformari ar trebui sa aiba loc la modul firesc, fara suparari, fara evadari politice, intr-un mod democratic si corect. Asumarea raspunderii este un gest mai mult decit normal, iar o demisie demonstreaza ca exista onoare.
R-La aceste alegeri PD a obtinut un scor mult mai mic decit PNL situatie care va conta la intocmirea listelor pentru alegerile parlamentare cind Alianta D.A. va merge pe liste comune. E posibil ca PD Suceava sa nu prinda nici un loc eligibil. Cum comentati?
T.H.- Da asa este, acesta este adevarul. Noi acum stam la indemina PNL-ului, daca vom putea negocia vreun loc eligibil bine daca nu asta este si este fara suparare pentru ca rezultatele dicteaza. Politica dusa de noi, modul nostru de comportament au sacrificat interesul partidului pe termen mediu si lung. Mai trist este ca mai bine de trei ani am fost lipsiti de un sprijin politic si logistic din partea vreunui parlamentar local si riscam sa pierdem si in continuare. Este pentru prima data in ultimele trei legislaturi cind PNL-ul ne-a depasit in rezultate dar sunt convins ca acestea au fost efectul pozitiilor adoptate de senatorul Flutur. Dupa parerea mea nu trebuie sa ne cramponam pentru locuri eligibile ci sa depunem toate eforturile ca Alianta sa functioneze ireprosabil pina la alegerile general si ulterior in vederea obtinerii unor rezultate comune cit mai bune.
R-Sunteti o persoana apreciata in mediul politic, ati fost foarte activ in partid dar la un moment dat ati devenit destul de discret. De ce ati tras pe dreapta?
T.H.-Va multumesc pentru apreciere dar sa stiti ca nu am tras pe dreapta. Am considerat ca partidul se afla pe miini bune de aceea am preferat sa ramin in umbra. In legislatura trecuta financiar am avut mult de pierdut si in aceasta perioada am incercat sa-mi reorganizez parte din afaceri ceea ce mi-a luat foarte mult timp, diminuindu-mi din timpul pe care l-as fi putut acorda vietii politice. Totusi in putinul timp pe care l-am avut la dispozitie am incercat, este drept tardiv, sa exprim in interiorul organizatiei o serie de puncte de vedere proprii, dar nu am reusit decit sa deranjez intrucit intre timp s-au creat pot spune cluburi de interese. Fara rezerve pot afirma ca s-a aplicat la un moment dat metoda bagarii pumnului in gura, sanctionarea celor care indrazneau sa exprime puncte de vedere critice. Exemplu concret este Gelu Onofrei precum si altii pe care-i pot nominaliza oricind. Unul din motivele trasului meu pe dreapta a fost si cazul Dragos Danubianu, iar pozitia mea corecta cred eu fata de acest subiect a fost rastalmacita si transmisa domnului Traian Basescu cum ca subsemnatul „pune talpi” organizatiei judetene. Explicit, dupa ce am aflat din presa ca domnul Danubianu este colegul meu de partid si dupa ce tot din presa am luat cunostinta de faptul ca, dupa o perioada de citeva luni, se pune problema excluderii lui din organizatie, am avut la acea vreme o pozitie care cred eu era spre binele partidului. Am gindit ca trebuie sa profitam de pozitia pe care o avea domnul Danubianu in administratie (nr- vicepresedinte al Consiliului Judetean) mai ales ca era singura functie de raspundere administrativa existenta in organizatia noastra. Era normal si firesc sa profitam de experienta domnului Danubianu, de logistica de care dispunea dumnealui in cadrul Consiliului Judetean si sa intarim partidul nu sa-l dezmembram prin excludere pe baza unor interese proprii ale unor lideri. Si acum cred ca Danubianu, mai ales dupa refuzul lui Radu Pentiuc, era o candidatura mai buna si mai credibila la functia de primar al Sucevei decit varianta Ilie Nita. Acestea de mai sus au fost citeva din motivele care m-au determinat sa stau deoparte.
R-Ce s-a intimplat cu electoratul PD-ului si cum credeti ca poate fi el recistigat?
T.H.-Electoratul PD-ului s-a indreptat catre alte partide care au fost percepute ca adevarate formatiuni politice de opozitie. Cum principalul partid de opozitie in judetul Suceava a devenit PNL inclin sa cred ca votantii nostri traditionali s-au orientat catre acest partid. Unii s-au indreptat si catre PUR care cel putin in turul intii al alegerilor locale a dat impresia ca este un partid de opozitie dar in final s-a dovedit a fi doar o anexa a PSD. De regula un electorat pierdut greu mai poate fi recistigat. Ne trebuie o voce puternica, un lider ferm cu un discurs coerent care sa nu lase loc compromisului si atunci mai putem spera.
R-Are partidul resurse in vederea revigorarii lui astfel incit la alegerile din toamna sa fie un aliat de nadejde al PNL?
T.H.-Eu zic ca are. Sunt suficienti oameni in esaloanele doi si trei care nu au iesit in fata din diverse motive, fie nu au fost lasati , fie pur si simplu nu au dorit. Sunt oameni tineri, energici, bine pregatiti profesional si politic, buni militanti care ar putea sa schimbe perceptia populatiei vizavi de PD. Apoi, mai sunt o serie de persoane care au fost excluse din partid gratie orgoliului unor lideri carora le-a fost frica sa nu le i-a locul si care ar putea reveni ca sa puna umarul la reconstructia partidului. Avem resursele necesare revigorarii partidului insa e nevoie de vointa si responsabilitate pentru a le pune in miscare.
Intră acum și în grupul de