Intră acum și în grupul de
Studenţii de la specializarea Economie Generală și Comunicare Economică, anul II, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie publică a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava au organizat în perioada 13-18 ianuarie 2014, o serie de evenimente culturale pentru a le oferi sucevenilor, pentru câteva ore, zilnic, ocazia de a părăsi monotonia cotidiană, relatează într-un comunicat de presă, organizatorii activităţilor.
Potrivit acestora, aceste activități din cadrul proiectului „Săptămâna Culturală”, au permis studenţilor care au studiat disciplina „Politici de marketing și comunicare economică” cu domnul lector univ.dr.ec. Ovidiu-Aurel GHIUȚĂ, să aplice cunoștințele teoretice studiate.
Primul eveniment, intitulat „Ceaiul de la ora 4 în atmosferă eminesciană”, s-a desfășurat luni, 13 ianuarie 2014, începând cu ora 16.00, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”. La eveniment au participat o serie de scriitori, poeți și critici literari din România, Republica Moldova și Ucraina care au prezentat lucrările publicate în ultimul an, ce au abordat teme referitoare la viața și creația lui Mihai Eminescu. Pe lângă aceștia, au răspuns afirmativ la „instigarea” la cultură și 43 de tineri elevi și studenți din municipiul Suceava. Concomitent cu prezentarea unor lucrări de specialitate, au fost dezbătute și o serie de aspecte controversate referitoare la viața lui Eminescu, cum ar fi antisemitismul său, opțiunile politice, naționalismul s.a.., iar concluzia participanților a fost că Eminescu trebuie văzut în contextul realităților epocii sale și nu trebuie să facem greșeala de a aplica standardele contemporane atunci când vorbim despre un om care a trăit și a creat în secolul al XIX-lea. După încheierea părții formale a evenimentului, participanții și-au continuat discuțiile în timp ce serveau un ceai la bibliotecă.
În cea de-a doua seară, aproximativ 70 de persoane au putut vizita expozițiile permanente ale Muzeului de Ştiinţe ale Naturii, cu începere de la ora 18.00. Dintre aceștia, cei mai entuziasmați au fost aproximativ 30 de preșcolari care au venit însoțiți de educatoarele și părinții lor. O altă categorie de vizitatori a fost constituită din elevi și studenți. Toți participanții au servit dulciuri și sucuri naturale puse la dispoziție de organizatori, după care au fost împărțiți în grupe de aproximativ 20 de persoane și au fost preluați de către ghizii muzeului care le-au îndrumat pașii printre misterele naturii reflectate în exponatele muzeului. De asemenea, vizitatorii s-au putut delecta și cu o expoziție de artă fotografică. Cel mai apreciat „exponat”, mai ales în rândul celor mici, a fost o iguană vie care s-a lăsat mângâiată și fotografiată de către participanți.
În documentul citat se mai arată că tematica evenimentului găzduit miercuri, cu începere de la ora 18.00, de către Librăria Cărturești, a fost mitologia scandinavă, cea mai cunoscută parte a universului de credințe și legende mitologice germanice. Aproximativ 40 de persoane au ascultat prezentarea domnului conf. univ.dr. Florin Pintescu, ce a abordat atât descrierea universului spiritual germanic și a legendelor specifice acestuia, cât și aspecte referitoare la evoluția istorică a popoarelor germanice scandinave cunoscute sub numele generic de „vikingi”. Publicul a fost interesat de infuențele spiritualității germanice asupra unor celebre filme contemporane, cum ar fi trilogia „Stăpânul inelelor” sau creația S.F. „Avatar”. De asemenea, discuțiile au abordat și teme istorice legate de descoperirea Americii de către vikingul Eric cel Roșu, drumul comercial dintre vikingii suedezi și Constantinopol care avea ca puncte intermediare și trei localități din Dobrogea, desoperirile arheologice referitoare la vikingi de pe teritoriul țării noastre și relatările despre populația veche românească din unele „saga” ale nordicilor. De asemenea, au fost abordate subiecte cum ar fi falsa legătură făcută până în sec. al XIX-lea între danezi și daci, ori între geți și goți, crearea primului stat rusesc de către vikingi, etimologia cuvântului „viteaz”, etc. Mai mult, publicul a fost interesat și de diferențele de mentalitate dintre scandinavii de astăzi și noi, de modelul economic scandinav, ori de organizarea sistemului de educație din țările nordice. Evident, discuțiile au continuat la un ceai servit în atmosfera de bibliotecă și sală de lectură specifică librăriilor Cărturești.
Joi, 16 ianuarie 2014, cu începere de la ora 12.00, aproximativ 80 de suceveni au vizitat Centrul de Păstrare a Tradiţiilor şi Culturii Bucovinene. Aici, meșterii populari au făcut demonstrații de olărit, încondeiere a ouălelor, confecționare de țesături și costume populare, prelucrare a lemnului, pictură de icoane, realizare de măști populare, pielărie, etc. Cei mai entuziasmați au fost cei 27 de copii preșcolari care au venit împreună cu învățătoarele lor și au avut ocazia de a modela singuri bucățele de lut ori de a încerca să execute alte lucrări specifice meșteșugurilor populare.
Evenimentul principal al programului „Săptămâna culturală” a avut loc vineri, 17 ianuarie 2014, cu începere de la ora 18.00, când sala de spectacole „Auditorium Joseph Schmidt” a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, a găzduit interpretarea piesei de teatru „Visul unei nopți de vară”, jucată de către trupa „Fabulinus”. Pentru a-i putea primi pe toți sucevenii ce au răspuns invitației organizatorilor, a fost necesară mărirea capacitații sălii prin adăugarea de scaune pliante suplimentare, iar o parte a spectatorilor s-au șezat pe scări ori au urmărit piesa în picioare. Prestația actorilor a stârnit hohote de râs în sală, fiind răsplătită cu ropote de aplauze.
Organizatorii mai spun că ultimul eveniment din suita „Săptămăna culturală” s-a desfășurat sâmbătă, 18 ianuarie 2014, ora 18.00, la Shopping City Suceava, unde aprovimativ 40 de suceveni au petrecut două ore în compania tablourilor ce au alcătuit expoziția de pictură „Viața secretă a planetelor”, a pictorului Olivian Liviu Paveliuc. Cu această ocazie, cinci dintre participanți au avut șansa de a le fi făcută câte o caricatură de către maestrul caricaturist Borta Ovidiu Ambrozie – BOA. La intrarea în galerie, fiecare participant a primit un număr, iar prin tragere la sorți au fost selectați câștigătorii unei caricaturi gratuite. Cu generozitate, maestrul a făcut caricaturi și altor persoane care au dorit acest lucru, dar nu au avut noroc la tragerea la sorți. Specificul acestei expoziții de pictură a fost faptul că prezentarea a fost interactivă, fiind prezentat fiecare tablou în parte de către vizitatorii ce au fost ghidați prin întrebări și completări de către soția pictorului expozant. În acest fel, expoziția nu a însemnat doar artă plastică, ci și filosofie, religie, poezie și psihologie, tablourile devenind un pretext pentru introspecție și oglinda care ne-a permis să privim în sufletele noastre.
„Timp de șase zile, sucevenii au avut posibilitatea de trăi frumos câteva ore dincolo de barierele unei lumi tot mai materiale. Ne bucurăm că sute de suceveni au răspuns chemării noastre, ceea ce arată că există și oameni care doresc și altceva decât spectacole publice mai mult sau mai puțin electorale și preferă liniștea unui muzeu, compania unor oameni deosebiți, bucuria unui spectacol lipsit de play-back și animatoare, precum și frumusețea artei de orice fel în detrimentul îmbulzelii, a micilor și a berii”, transmit organizatorii.
Echipa de organizatori a fost formată din: coordonator – ector univ.dr.ec. Ovidiu-Aurel GHIUȚĂ, team leader – Alexandra-Mihaela MIRON, Gabriel ADOMNOAE, Andrei-Cristian FLUTUR, Ovidiana-Loredana GHIORGHIȚĂ, Maria LOSTUN, Laurian MOȘNEAGU, Gabriel PETRUC, Laurențiu PRODAN, Anca-Gabriela SĂVUȚ, Alexandru ȚUGUI şi Daniel VALEAN.
Intră acum și în grupul de