Intră acum și în grupul de
Rezultatele parţiale ale unui studiu de oportunitate privind transportul şi distribuţia agentului termic în municipiul Suceava, potrivit căruia pentru jumătate dintre suceveni plata serviciilor de termoficare nu reprezintă o prioritate, au fost prezentate, miercuri, de primarul Ion Lungu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit edilului-şef, nu se plăteşte factura curentă, iar analiza efectuată în ultimele patru luni a evidenţiat că s-a achitat doar 58,5 la sută din valoarea facturii. „Soldul creşte în loc să scadă”, a spus primarul.
Lungu a subliniat că potrivit aceluiaşi studiu, gradul de suportabilitate a unei familii pentru plata încălzirii este de 175 de lei pe lună, ceea ce reprezintă zece la sută din venitul mediu al unei familii, ceea ce înseamnă 2.100 de lei pe an.
Primarul a precizat că preţul încălzirii în regim centralizat în apartamente de trei camere cu suprafaţa de 72 de mp. din municipiu este, anual, între 1.628 de lei şi 2106, 5 lei. „Ne încadrăm în ceea ce înseamnă grad de suportabilitate, dar nu se achită”, a spus Lungu.
El a menţionat că acest studiu este făcut pentru ca municipalitatea să decidă dacă va investi 30-40 de milioane de euro în reabilitarea reţelelor de distribuţie a agentului termic. „Dacă nu se plăteşte are rost să mai investim aceşti bani?”, s-a întrebat primarul.
El a arătat că 60 la sută din populaţia municipiului depinde acum de sistemul centralizat, dar că nu ţine pe nimeni cu forţa în sistem dacă nu sunt plătite serviciile. „Nu ţinem pe nimeni cu forţa la sistemul centralizat. Cei care rămân trebuie să plătească”, a subliniat Lungu.
Societatea Termica SA Suceava, care a asigurat până în noiembrie 2013 agentul termic în sistemul centralizat din municipiu, este în insolvenţă de la jumătatea lunii iunie şi asigură doar activitatea de transport şi distribuţie.
Primăria Suceava a anunţat că va organiza o licitaţie în vederea selecţiei unui operator care să asigure serviciul public de transport-distribuţie a energiei termice în condiţiile în care licenţa Termica SA expiră la mijlocul acestui an.
Datoriile totale ale Termica SA se ridică la 45,9 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 26 de milioane de lei, către furnizorul de cărbune Unicom Holding.
Populaţia municipiului Suceava beneficiază de agent termic, în sistem centralizat, din luna noiembrie 2013 de la noua centrală de cogenerare pe bază de biomasă, o investiţie a firmei Bioenergy Suceava SRL, având ca acţionar firma Adrem Invest.
Intră acum și în grupul de