Intră acum și în grupul de
Comuna suceveană Ciocăneşti a fost desemnată, joi, „Satul cultural al României 2014”. Titlul a fost obţinut în cadrul unei competiţii strânse, organizată de Asociaţia Cele mai Frumoase Sate din România (AFSR), sub înaltul patronaj al Ambasadei Franței în România.
Alături de comuna suceveană Ciocăneşti, la evaluarea finală, care a avut loc, joi, la sediul Ambasadei Franței în România, au participat alte patru comune din România: comuna Poiana Stampei, tot din judeţul Suceava, care obţinut locul al doilea în competiţie, şi comunele Cumpăna (județul Constanța), Izvoarele (județul Prahova) şi Bezdead (județul Dâmbovița).
Localitatea suceveană Ciocăneşti este renumită pentru două evenimente culturale importante pe care le găzduieşte anual. Este vorba despre „Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate” şi „Festivalul Naţional al Păstrăvului”.
„Titulatura obţinută reprezintă o confirmare a faptului ca în Ciocăneşti se face cultură. Acest titlu l-am obţinut în urma unui pachet cultural cu care localitatea Ciocăneşti s-a prezentat în competiţie. Intenţionăm să ducem la bun sfârşit derularea corespunzătoare a evenimentelor cuprinse în acest pachet cultural”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, primarul comunei Ciocăneşti, Radu Ciocan.
Comuna turistică Ciocăneşti (Bucovina) a fost declarată comuna–muzeu prin hotararea Consiliului local nr.39 din 22.12.2004, ca urmare a caracterului sau unitar si unic în tara si în lume prin motivele nationale traditionale, sculptate pe fatadele caselor majoritatii gospodarilor din Ciocanesti si Botos.
În urma câştigării titlului de „Satul Cultural al României 2014”, comuna Ciocăneşti va fi gazda unor evenimente culturale și turistice derulate cu sprijinul AFSR – Asociația Cele mai Frumoase Sate din România, Autorității Naționale de Turism, Ministerului Delegat pentru IMM-uri, afaceri și turism și partenerilor programului.
“Satul cultural al României 2014” este un program cultural și turistic AFSR derulat sub înaltul patronaj al Ambasadei Franței în România, cu sprijinul Autorității Naționale pentru Turism și partenerilor AFSR.
Anul trecut, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a anunţat că va lansa un proiect multianual intitulat „Floare de Bucovina” sau „Suceava înfloreşte” prin care cele 114 localităţi din judeţ intră în competiţie pentru cea mai frumoasă localitate. Totodată, în urma evaluării efectuate de un juriu compus din consilieri judeţeni şi personalităţi ale vieţii publice sucevene, toate localităţile vor fi clasificate cu între una şi cinci flori.
Clasificarea localităţii va fi vizibilă pe marcajele stradale, astfel încât oricine traversează localitatea va şti care este gradul de clasificare.
El a arătat că vor fi premiate, anual, primele zece locuri din acest top al frumuseţii localităţilor, primele trei locuri cu alocări de fonduri, iar celelalte şapte, ce primesc menţiuni, vor fi sprijinite.
Nechifor a precizat că înflorirea Sucevei va fi la propriu subliniind că va discuta cu primarii din Suceava şi Fălticeni, primării care deţin sere proprii, pentru a livra flori, contra cost, localităţilor din judeţ, cu tipuri de flori specifice pentru zona de munte şi cea de câmpie.
Intră acum și în grupul de