Intră acum și în grupul de
Poliţiştii suceveni încurajează cetăţenii să apeleze, cu respectarea normelor legale, numărul de urgenţă 112 şi stimulează colaborarea cu comunitatea într-un mod transparent şi eficient, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.
Tocmai de aceea, poliţiştii acordă titlul de „Cetăţean al lunii februarie”, pentru spirit civic şi disponibilitate de a ajuta autorităţile, doamnei Mihaela Rusu din municipiul Vatra Dornei, care în data de 20 februarie 2014, în urma vizualizării fotografiei minorului dispărut Morari Ştefan în presă, l-a recunoscut pe acesta și a anunțat de îndată poliția prin SNUAU 112.
Poliţiştii mulţumesc încă o dată pentru sprijinul acordat atât de cea care nu a ezitat să apeleze numărul de urgenţă 112 pentru a sesiza prezenţa acestui minor care figura dispărut şi care era căutat de mai multe zile, cât şi mass-mediei care a promovat fotografia minorului şi a sprijinit activ măsurile de căutare.
Buna colaborare între Poliţie şi cetăţeni şi eficienţa utilizării raţionale şi cu respectarea legalităţii a Sistemul Naţional Unic pentru Apel de Urgenţă 112 reiese şi din analiza apelurilor recepţionate în luna februarie 2014.
Numai în ultimele trei săptămâni, prin 112 au fost semnalate peste 80 de infracţiuni grave (agresiuni, furturi, distrugeri, ameninţări, dispariţii de persoane). Pe lângă acestea sunt înregistrate alte sute de apeluri prin care se sesizează fapte mai puţin grave sau care nu sunt de natură infracţională.
În urma apelurilor prin 112 privind infracţiuni grave, în baza sesizărilor prompte ale cetăţenilor şi a informaţiilor furnizate de aceştia au fost identificate nu mai puţin de 55 de persoane care sunt în prezent cercetate penal pentru săvârşirea unor infracţiuni contra patrimoniului sau contra integrităţii fizice şi vieţii persoanelor.
Poliţiştii suceveni mulţumesc mass-mediei şi cetăţenilor care aşi asumă un rol activ în viaţa comunităţii şi colaborează prin sesizarea unor fapte şi oferirea de informaţii utile în diverse cauze, siguranţa socială fiind o valoare şi un deziderat comun ce poate fi atins doar prin parteneriatul socio-instituţional.
Zilnic, Poliţia recepţionează zeci de apeluri 112 prin intermediul cărora sunt sesizate fapte antisociale, în multe din cazuri informaţiile furnizate de cetăţeni ducând la identificarea infractorilor şi la dispunerea măsurilor legale, se mai arată în comunicat.
Totodată, se menţionează că joi un cetăţean a sesizat faptul că în zona centrală a municipiului Suceava mai multe persoane încărcau într-un autoturism material lemnos rezultat din toaletarea unor arbori şi ascultau muzică la radioul vehiculului. Persoana în cauză a solicitat deplasarea unui echipaj de poliţie, agenţii constatând faptul că persoanele respective sunt autorizate să toaleteze arborii respectivi pentru a se preîntâmpina ruperea accidentală a unor ramuri şi rănirea cetăţenilor. În cauză, agenţii au aplicat apelantului o sancţiune contravenţională pentru apelare abuzivă a numărului de urgenţă 112.
Având însă în vedere importanţa colaborării între instituţii şi societatea civilă şi necesitatea delimitarii clare a abuzurilor în apelarea 112 de utilitatea sesizării cu bună intenţie a faptelor antisociale, conducerea IPJ Suceava a dispus de îndată verificări în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor în care s-a produs evenimentul precum şi cu privitre la modul de acţiune al organului constator de poliţie.
Intră acum și în grupul de