Intră acum și în grupul de
Postul Paştelui a început, luni, 3 martie a.c., şi se va încheia în data de 20 aprilie, când se va sărbători Învierea Domnului.
Postul Mare sau Postul Sfintelor Paști precede marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Ca durată este cel mai întins post din cursul anului bisericesc: 7 săptămâni (49 de zile).
Postul necesită multă voință din partea creștinului. Cine vrea să postească va reuși doar cu ajutorul lui Dumnezeu. Postul înseamnă ferirea de tot ce e rău, oprirea de la săvârșirea faptelor rele. Deci, toată viața ar trebui ca un creștin să postească cu gândurile, cuvintele și faptele. Acesta este postul sufletesc.
În anumite perioade, cum este și aceasta a Postului Mare, postul sufletesc este dublat de postul trupesc. Postul trupesc înseamnă abținerea de la carne, lactate și ouă. Sfinții Părinți spun că mâncarea ușoară de post (legumele și fructele) dă vigoare trupului, îl face mai ager și luminează mintea.
La început de Post Mare, toți creștinii se aliniază la start pentru a fi învingători în ziua Învierii Domnului. Bucuria de a posti o simt doar cei care se încumetă să aducă jertfa aceasta Bunului Dumnezeu.
Biserica ca o mamă iubitoare a rânduit ca în perioada Postului Mare să fie slujbe speciale și în fiecare Duminică facem un popas duhovnicesc după o cale străbătută cu osteneală.
În prima duminică din Postul Mare sărbătorim triumful Ortodoxiei împotriva ereticilor care nu cinsteau icoanele și Sfânta Cruce. În Duminica a doua îl sărbătorim pe marele rugător și postitor Sfântul Grigorie Palama, trăitor în sec. al XIV-lea. Duminica a treia sau a Sfintei Cruci este pusă la jumătatea postului. Sfinții Părinți aseamănă Crucea cu un copac, la umbra căruia se odihnește călătorul creștin. Întrarmându-se, creștinul pornește iarăși pe poteca postului cu nădejde și curaj. În Duminica a patra îl cinstim pe Sfântul Ioan Scărarul care ne îndeamnă să ne înnobilăm sufletul cu virtuți și să ne ferim de patimi. Sfânta Maria Egipteanca, cea care a părăsit starea de degradare în care a adus-o păcatul și s-a înveșmântat în curăție și evlavie, este prăznuită în Duminica a cincea. În Duminica a șasea, deci cu o săptămână înainte de sărbătoarea Învierii Domnului, sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile.
Canonul Sfântului Andrei Criteanul citit în toate bisericile (în primele patru zile din Post și miercuri în săptămâna a cincea a Postului Mare) ne ajută să ne smerim, să ne raportăm la viețile sfinților lui Dumnzeu și să fim pildă de iubire și iertare față de toți cei care ne-au greșit.
În ultima săptămână a Postului Mare (Săptămâna Patimilor), seara, se săvârșesc deniile.
Așadar, să ne străduim să postim cu toții, fiecare după putere!
Pr. Prof. Justinian-Remus A. Cojocar
Intră acum și în grupul de