Intră acum și în grupul de
Acţiunea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) îndreptată împotriva prefectului judeţului Suceava, Florin Sinescu, a fost respinsă de Curtea Constituţională a României (CCR).
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat că marţi s-a judecat la Curtea Constituţională acest caz şi că CCR a respins acţiunea CSM. „Se confirmă că nu a fost un refuz din partea prefectului să pună în aplicare o hotărâre judecătorească, ci că nu aveam temei legal foarte clar”, a spus prefectul.
Florin Sinescu a mai precizat că a solicitat Curţii Constituţionale să constate ambiguitatea din legislaţia actuală pentru că nu este sancţionabil cu încetarea mandatului, primarul găsit în conflict de interese.
Preşedintele CSM, Adrian Bordea, a sesizat, în 17 februarie, Curtea Constituţională cerând ca prin pronunţarea unei decizii care să constate existenţa conflictului juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească şi puterea executivă în ceea ce priveşte refuzul prefectului judeţului Suceava de a emite ordinul de încetare a mandatului de primar al Comunei Udeşti, ca urmare a constatării stării de conflict de interese precum şi să dispună măsurile pe care CCR le va socoti necesare şi utile pentru restabilirea ordinii constituţionale care trebuie să existe între autorităţile statului.
Primarul comunei Udeşti, Săvel Botezatu (PSD), a fost găsit în conflict de interese de Agenţia Naţională de Integritate, pentru că în anul 2008 ar fi achiziţionat, în calitate de primar, diverse produse alimentare de la firma Udeşteana, unde este acţionar unic, iar soţia sa este administrator, iar în acest caz Curtea de Apel Suceava a confirmat decizia ANI.
Totodată, fiind sesizat de ANI, Parchetul Curţii de Apel Suceava a decis scoaterea de sub urmărire penală a primarului şi aplicarea unei amenzi administrative de 1.000 de lei.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu a arătat că ANI a solicitat Prefecturii să dispună încetarea mandatului primarului din Udeşti, dar că nu a fost precizată şi baza legală pentru ca această măsură să poată fi dispusă de prefect. „Am avut o corespondenţă destul de consistentă cu ANI pe acest subiect, în care am solicitat să ni se indice baza legală pentru a putea constata încetarea mandatului primarului, în condiţiile în care raportul confirmat de instanţă nu menţionează expres acest lucru, iar reglementările legislative aplicate în cazul primarilor nu prevăd acest lucru. Nu am primit însă nici un răspuns în acest sens de la ANI”, a spus Sinescu.
În 1 octombrie 2012, Curtea de Apel Suceava a dispus, printr-o sentinţă rămasă definitivă şi irevocabilă prin nerecurare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, menţinerea Raportul de evaluare întocmit de Agenţia Naţională de Integritate, prin care s-a confirmat că primarul comunei Udeşti, Viorel Botezatu, a fost în conflict de interese.
Intră acum și în grupul de