Intră acum și în grupul de
Expoziţia permanentă de la Muzeul de Istorie Suceava se va închide din data de 15 martie a.c., cel mai probabil până la începutul anului 2016, clădirea instituţiei urmând să fie reconstruită din temelii pe baza unui proiect european.
„Muzeul de Istorie intră în restaurare până la finele anului 2015-începutul anului 2016. Patrimoniul de inventar (mese, scaune, birouri, sticlă) va fi mutat într-un spaţiu al Centrului Economic Bucovina de lângă Aeroport, iar obiectele din patrimoniul cultural naţional vor fi depozitate într-un spaţiu special amenajat care va avea microclimatul necesar şi care va fi foarte bine securizat”, a declarat directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.
Reamintim că, la începutul lunii ianuarie a acestui an au existat discuţii, la nivel de CJ, despre faptul că Sala Tronului ar putea fi mutată temporar în incinta Iulius Mall Suceava. “Încă nu avem certitudinea că Sala Tronului ar putea fi mutată la Iulius Mall, însă dacă acest lucru se va întâmpla, manechinele se vor regăsi într-un spaţiu expoziţional, iar sucevenii vor trebui să plătească bilet pentru a vizita expoziţia. Menţionez că manechinele din Sala Tronului nu reprezintă obiecte de patrimoniu, ci sunt reconstituiri”, a spus Ursu.
În ceea ce priveşte situaţia celor 38 de angajaţi de la Muzeul de Istorie, directorul instituţiei muzeale a explicat că aceştia îşi vor continua ca şi până acum activitatea, în spaţii diferite. “Conservatorii îşi vor face în continuare treaba la noua locaţie, Serviciul Contabilitate îşi va desfăşura în continuarea activitatea, întrucât vom mai organiza expoziţii, fie la Muzeul de Ştiinţele Naturii, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, sau în spaţiile expoziţionale de la Casa Prieteniei şi Consiliul Judeţean. Muzeografii, 8 la număr, vor lucra la tematica pentru expoziţiile permanente de la Muzeul de Istorie şi Cetatea de Scaun. Pe parte de supraveghere, vorbim de trei persoane care se vor ocupa de Sala Tronului. În cazul în care această expoziţie nu va fi deschisă la Iulius Mall, cei trei angajaţi vor fi redistribuiţi la celelalte muzee care aparţin Muzeului Bucovinei”, a spus Emil Ursu.
Muzeul Bucovinei numără un total de 119 angajaţi, din 2010 confruntându-se cu un deficit major de personal.
Restaurarea Muzeului de Istorie nu va afecta în niciun fel organizarea evenimentelor de tradiţie cu care sucevenii s-au obişnuit în ultimii ani. “În principiu, constructorul susţine că în luna august, Cetatea de Scaun va fi funcţională, prin urmare vom putea organiza Festivalul de Artă Medievală şi Festivalul Bucovina Rock Castle, dar şi Târgul meşterilor populari care va fi găzduit la Muzeul Satului. Ca element de noutate, ne dorim ca în luna iunie 2014 să organizăm la Suceava un Festival de Teatru”, a mai precizat directorul Muzeului Bucovinei.
Clădirea care găzduieşte Muzeul de Istorie va fi restaurată cu fonduri de 60,6 milioane de lei, selecţia firmei care va executa lucrarea fiind în derulare.
În cadrul proiectului vor fi restaurate faţadele ce participă la spaţiile publice ale zonei centrale a municipiului Suceava şi care refuncţionalizează clădirea existentă prin intervenţii ce o aduc la nivelul unui muzeu contemporan aşa cum s-a propus chiar din titlul sugestiv al proiectului. La intrare se propune o scară monumentală ce integrează curtea interioară transformând-o în spaţii pentru activităţi culturale cu publicul. Clădirea va avea ascensor pentru materiale şi pentru persoane, iar podul va fi funcţionalizat prin amplasarea tuturor birourilor administrative şi ale personalului de specialitate.
Scara principală şi ascensoarele de public deservesc această zonă unde prin punerea în valoare a extraordinarii structuri de lemn a podului de peste accesul principal se creează şi un spaţiu de expoziţie temporară.
Prin acest proiect se va reabilita, consolida, moderniza şi dota clădirea Muzeului Bucovinei, va fi înființat, la finalul implementării proiectului, un centru (punct) de informare turistică în cadrul Muzeului Bucovinei, va crește numărul de vizitatori atât la acest obiectiv, cât şi la numărul de turişti ce vizitează judeţul cu 6 % după 3 ani de la finalizarea implementării proiectului.
Totodată, vor fi create 150 de locuri de muncă temporare şi 15 locuri de muncă permanente la finalul implementării proiectului.
Clădirea actualului sediu al Muzeului Bucovinei se compune din trei segmente distincte edificate la date diferite. Clădirea principală a Muzeului, a fost edificată în perioada anilor 1902-1903 după planurile arhitectului austriac Johann Buchner, ea fiind la origini destinată a deveni sediul Prefecturii Districtului Suceava din acele vremuri. Arhitectura eclectică a clădirii cu dominantă neoclasică este caracteristică instituţiilor administrative austriece regăsindu-se la clădirea actualului Tribunal din Suceava, fosta căpitănie şi închisoare.
Intră acum și în grupul de