Intră acum și în grupul de
Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, Constantin Apostol, a anunţat, luni, la Suceava, că pentru exerciţiul financiar 2014-2020, Programul Operaţional Regional primeşte alocare financiară nerambursabilă de 6,4 miliarde de euro, iar regiunea nord est va beneficia de 940 de milioane de euro, faţă de 650 de milioane de euro în exerciţiul financiar 2007-2013. El a arătat că la o cofinanţare de 15-20 la sută, valoarea proiectelor care vor putea fi finanţate prin POR 2014-2020 se ridică în regiunea nord est la 1,12 miliarde de euro.
Apostol a declarat într-o conferinţă de presă că de la depunerea acordului de parteneriat la Comisia Europeană durează trei luni până la finalizarea procesului de negociere. El a arătat că după această negociere se definesc mecanismele şi şi-a exprimat încrederea că primele pachete informative pe Programul Operaţional Regional 2014-2020 vor fi gata în trimestrul patru al acestui an sau în primul trimestru al anului viitor.
El a explicat că există un decalaj de negociere de un an de zile determinat de blocarea adoptării bugetului pentru 2014-2020. „Comisia are un decalaj de negociere de un an de zile. Bugetul a fost adoptat după un an de zile. Tot acest decalaj vine din această întârziere”, a spus Apostol.
El consideră că de această dată, România se aşază în aceleaşi poziţii cu celelalte ţări europene şi că nu se mai poate vorbi de un start furat cum a fost în exerciţiul financiar 2007-2013, când a durat până în 2009 crearea mecanismelor şi s-au putut pune pachetele informative pe masă. „Acum suntem în aceeaşi situaţie ca şi celelalte 27 de ţări membre. Comisia nu a semnat cu nimeni până acum”, a declarat Apostol.
Directorul ADR Nord Est a mai declarat că vor trebui făcute modificări legislative de substanţă pentru ca fondurile europene să fie atrase mai uşor.
El a arătat că între modificări este vizată legea achiziţiilor publice care creează blocaje de peste un an la licitaţii şi că va trebui uniformizat întregul sistem astfel încât documentaţiile să nu mai fie diferite pe diferite programe, indiferent că se depun proiecte pe POSDRU, POS Mediu, POR sau PNDR. „Ar trebui uniformizate aceste sisteme că până la urmă îl înnebuneşti pe beneficiar. O autoritate publică are proiecte pe cel puţin patru programe operaţionale, dar documentaţiile sunt diferite de la un program la altul”, a spus Apostol.
El a mai declarat că mai sunt blocaje create din cauza legislaţiei proaste sau întortocheate şi că pentru anumite proiecte sunt cerinţe care nu se pot realiza.„Trebuie să simplificăm foarte mult ca să utilizăm aceşti bani”, a mai spus Apostol.
Apostol a mai spus că şi partea de infrastructură şi utilităţi din PNDR va trece de la Ministerul Agriculturi la Ministerul Dezvoltării Regionale cu cuantumul respectiv, iar Ministerul Dezvoltării Regionale va deveni unitate de management, iar Agenţia de Dezvoltare Regională devine organism intermediar.
Directorul ADR Nord Est a precizat că pentru exerciţiul financiar 2007-2013, din cele 650 de milioane de euro gradul de absorbţie este de 70 la sută şi că la sfârşitul anului 2015 acesta va fi de peste 90 la sută.
Intră acum și în grupul de