Acordul de mic trafic de frontiera intre Romania si Ucraina ar putea fi semnat intr-un timp scurt, la Cernauti


Intră acum și în grupul de

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că semnarea Acordului româno-ucrainean de mic trafic de frontieră va avea loc cât mai curând, într-un loc simbolic extrem de important pentru ambele părţi, la Cernăuţi.

Ministrul Afacerilor Externe din România, Titus Corlăţean, şi omologul ucrainean, Andrii Deşciţa, au semnat ad referendum, în marja ministerialei NATO care a avut loc marţi, la Bruxelles, acordul privind micul trafic de frontieră, de care ar urma să beneficieze aproximativ un milion de ucraineni, inclusiv etnici români.

titus corlatean 4.JPG

Acordul reglementează condiţiile de desfăşurare a micului trafic de frontieră, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către rezidenţii din zona de frontieră a României sau a Ucrainei care intenţionează să rămână în zona de frontieră a celuilalt stat, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 luni de şedere neîntreruptă. Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte şi de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maxim 50 de km de linia de frontieră în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de km.

De prevederile Acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puţin trei ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei. Acestor persoane li se adaugă şi soţul/soţia, copiii minori sau majori aflaţi în întreţinere (inclusiv adoptaţi), chiar dacă aceştia locuiesc de mai puţin de 3 ani în zona de frontieră. Persoanele menţionate mai sus pot trece frontiera româno-ucraineană fără viză, pe baza permisului de mic trafic de frontieră.


Intră acum și în grupul de