Intră acum și în grupul de
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a felicitat, vineri, Universitatea Suceava la împlinirea a 30 de ani de la înființare și 57 de ani de învățământ superior în Suceava, subliniind însă că USV trebuie să-și asume și moștenirea Universității din Cernăuți pentru că este continuatoarea acesteia în România, țară a Uniunii Europene.
„În viață nu ajută prea mult modestia. Parcă în șoaptă sau deloc vorbiți de străbunica de la Cernăuți. Dumneavoastră sunteți parte a Universității de la Cernăuți și trebuie să vorbiți mai des de universitatea bucovineană care este cu 15 ani mai nouă decât cea de la Iași. Sunteți parte și trebuie să vă revendicați acest lucru”, a spus președintele Flutur.
El a transmis mediului academic sucevean că în mentalul colectiv se uită repede cei 30 de ani frumoși ai USV și că aceștia și sudul Bucovinei sunt în România și Uniunea Europeană și moștenesc acest învățământ care a fost prima dată în limba germană la Cernăuți și care a fost o școală cel puțin la același nivel cu cea de la Iași și cea de la Cluj.
„Dacă nu veți spune asta se va spune că alături de Târgoviște și de Oradea, și Suceava are universitate, ori nu e așa”, a spus Flutur.
Totodată, el a amintit că învățământul superior la Suceava nu a început în 1953 cu Insitutul de la Suceava ci în 1949 cu Institutul silvic de la Câmpulung Moldovenesc care a funcționat până în 1953.
„Știu asta pentru că eu m-am luptat în 1997 când am venit la Direcția Silvică să aveți pavilionul nou și vedeți semnătura și ați primit acea clădire de la Direcția Silvică”, a spus Flutur.
El a transmis celor de la USV să dacă privește în trecut ar avea mult mai multe să le treacă în palmaresul învățământului superior din sudul Bucovinei.
„Universitatea Suceava este principalul motor de dezvoltare”, a spus Flutur care a arătat că în calitate de șef al administrației județene prezintă ceea ce dorește să facă în viitor în cooperare cu USV.
El a precizat că joi a fost deschis oficial primul parc industrial din județul Suceava în apropierea Aeroportului Suceava.
„Acel parc pe aproape 14 hectare este menit să dea drumul la afaceri economice și aici este invitată Universitatea cu care noi avem un cluster pentru bioeconomie. Săptămâna viitoare trebuie să ne întâlnim din nou pentru că având parc industrial trebuie să turăm motoarele pentru a aduce bani europeni”, a spus Flutur.
Totodată el a propus mediului academic sucevean să inițieze proiecte pe mediu care să poată obține finanțare pe Green Deal, cel mai importat program ecologic al Uniunii Europene.
Președintele Flutur a arătat că un proiect de genul celui care ar urma să fie aplicat în Valea Jiului pentru transformarea unei zonei minieră în una turistică s-ar potrivi și Bucovinei cu zona ce include Ostra, Crucea, Broșteni, Fundu Moldovei, Ciocănești, Iacobeni.
„Sunt foarte mulți bani în acest domeniu și noi trebuie să anticipăm și să vedem ce putem face. Vom fi eligibili și cu drumuri și școli pe programe de mediu în aceste zone”, a spus Flutur.
El a mai declarat că el și Consiliul Județean Suceava susțin înființarea unei Facultăți de Medicină la Suceava arătând că CJ Suceava investește masiv în dezvoltarea infrastructurii spitalicești.
„După ce am alocat 70 de milioane de euro în SJU Suceava, un spital de top, pregătim investiții de 80 de milioane de euro într-un spital de copii, într-un institut onoclogic la Suceava unde în această primăvară dăm drumul la radioterapie, la medicina nucleară, la săli de operații destinate oncologiei și am cerut ministerului și a aprobat spital de oncologie la Suceava”, a spus Flutur.
El a subliniat că aceste investiții în infrastructura spitalicească reprezintă un motiv în plus care să justifice înființarea unei facultăți de medicină la Suceava menționând că hegemonia universităților mari nu întotdeauna a fost prietenă universităților mai mici.
Totodată, președintele Gheorghe Flutur a apreciat că Universitatea Suceava este un atu pentru ca Suceava să fie regiune.
„Să nu așteptăm mila politicului pentru a ne face regiune. Noi putem să ne câștigăm aceste drepturi de regiune prin ce facem și universitatea e unul dintre vârfurile de lance pentru că e regională, se adresează mai multor județe și mai multor zone”, a spus Flutur.
El a arătat că și Spitalul Județean de Urgență din Suceava a început să devină regional pentru că tratează pacienți și din afara județului, la fel cum Aeroportul Suceava este unul regional.
„Când cineva întreabă dacă Suceava poate fi regiune, ccred că prin ceea ce facem noi greu va fi să fie refuzată pentru că își câștigă natural acest drept”, a spus Flutur.
Președintele Consiliului Județean Suceava a subliniat necesitatea unui parteneriat pentru dezvoltare în care să fie implicată și universitatea.
„Eu cred într-un parteneriat strâns și pragmatic între administrația locală, universitate și mediul de afaceri”, a conchis Gheorghe Flutur.
Intră acum și în grupul de